Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce măsuri de relaxare urmează din luna martie?

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Rafila – Arafat

Guvernul analizează renunțarea la starea de alertă, a declarat vineri, premierul Nicolae Ciucă. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila spune că există discuții cu privire la relaxarea măsurilor anti-Covid, renunțarea la certificatul digital, însă acest lucru depinde de evoluția situației pandemiei din perioada următoare.

Potrivit ministrului renunțarea la obligativitatea purtării măști de protecție în interior va fi printre ultimele restricții care vor fi eliminate. Însă, Rafila nu exclude apariția de noi varinte.

Vineri, premierul Nicolae Ciucă a anunțat că în 15 februarie va face o analiză pentru a vedea că se vor lua primele măsuri de relaxare.

“În 15 februarie fac o analiză pentru a vedea de când se iau primele măsuri de relaxare. De vinerea trecută tot scădem ca număr de cazuri. Renunțarea la starea de alertă a fost discutată, luată în discuție, se analizează. Ne uităm la indicatori precum: incidența, cum evoluează boala în alte țări, ca și context internațional”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Arafat: Până de Paște sper să fim cât mai aproape de normalitate

Și secretarul de stat Raed Arafat a afirmat că sunt discuții cu privire la relaxarea măsurilor anti-Covid. Potrivit acestuia există posibilitatea ca la final de aprilie, de Paște, masca să nu mai fie obligatorie nici în interior.

“Sunt discuţii pentru că se doreşte să ajungem să relaxăm măsurile, adică să revenim la normalitate, cum am spus, deci acest lucru depinde de evoluție. Dacă continuă scăderea și dacă vedem că impactul pe secțiile de terapie intensivă tot se stabilizează, nu mai avem probleme, cu certitudine deciziile potrivite vor fi luate la momentul respectiv> că va fi înainte sau va fi la momentul în care atingem finalul acestei perioade de stare de alertă, adică care va fi în jur de 6 martie, deci asta urmează să vedem după modul în care evoluează (…) Paștele este în aprilie, dacă nu mă înșel, 24-25. Dacă nu sunt surprize și nu e nimic, sper să fim în faza în care să fim cât mai aproape sau în totalitate de normalitate și vom conviețui în final cu acest virus”, a spus Raed Arafat în cadrul unei conferințe de presă.

Rafila: În martie am putea renunța la certificatul digital

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila consideră că în martie s-ar putea discuta de o reevaluare a măsurilor de sănătate.

„Opinia mea este că și scăderea aceasta va fi cel puțin la fel de rapidă ca și creșterea. Creșterea a fost timp de circa 5-6 săptămâni, începând cu sfârșitul anului 2021 – începutul anului 2022, și probabil că într-un interval de timp similar sau puțin mai scurt vom ajunge la valorile înregistrate la jumătatea lunii decembrie. Cred că mai degrabă în luna martie o să ajungem – un interval de patru săptămâni socotit de-acum, de la data de 10 februarie”,  a spus Alexandru Rafila într-un interviu pentru Digi24.

Ministrul a adăugat că restricțiile trebuie ridicate gradual. „Ultimele restricții care se vor ridica, dacă pot fi considerate așa, vor fi legate de utilizarea  măștii în interior”, a precizat însă Alexadru Rafila.

„În rest, probabil că vom putea reveni la normal și sper să putem să renunțăm și la starea de alertă, care deja se prelungește de aproape doi ani în România. Ne putem gândi că vom putea scăpa de mască chiar și în interior, dar lucrurile trebuie făcute gradual”, a subliniat oficialul Ministerului Sănătății.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns