Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pentru o palmă de pământ

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Embargoul aplicat Federației Ruse pare să conțină cele mai dure sancțiuni la care a fost supus un regim nedemocratic din lume. Pentru o palmă de pământ, Vladimir Putin și-a condamnat uriașa țară la izolare, și-a atras desconsiderarea, disprețul comunității internaționale.

După o săptămână de atacuri barbare ca în întunecata epocă medievală, tot mai mulți cetățeni ruși se întreabă dacă merita să fie aruncată țara lor într-o asemenea aventură.

Fără o mass media liberă, fără dreptul la organizarea de mitinguri și proteste, populația Rusiei resimte efectul sancțiunilor aplicate regimului dictatorial. Moneda s-a depreciat, prețurile au explodat, prin retragerea companiilor străine zeci de mii, sute de mii de oameni pot rămâne pe drumuri.

Consecințele gestului iresponsabil al lui Putin vor fi resimțite de oamenii simpli mai dureros decât oligarhii cărora li s-au închis conturile burdușite cu miliardele furate de la stat.

Oprimații, umiliții și obidiții din Rusia lui Putin, sunt împotriva războiului. Peste 6.500 de protestanți anti-război au fost arestați. Sute de intelectuali au semnat un protest împotriva războiului. 15.000 de medici au cerut să fie oprit războiul.

Bazat pe teroare, regimul lui Putin nu dă înapoi. Se spune că dictatorul, cu valiza lui nucleară, cu teama că va fi otrăvit de apropiați, trădat de generali, vândut de serviciile secrete, s-ar fi retras într-un buncăr anti-atomic din Siberia, dotat cu tot ce este necesar pentru supraviețuirea în urma unui război nuclear. După o săptămână de război, este posibil ca numărul victimelor, al soldaților ruși ce și-au pierdut viața pentru o cauză pe care nu o înțeleg, să miște opinia publică din Rusia și să declanșeze o revoltă generală.

Rusiei de azi pare să-i lipsească un Alexandru Soljenițân, un savant ca Andrei Zaharov, celebri oponenți ai regimului sovietic. Dar cu siguranță un nou lider care va electriza masele își va face apariția cât de curând. |ara care i-a dat pe Tolstoi, pe Dostoievski, pe un Boris Pasternak, și pe mulți alții, nu poate fi îngenunchiată la infinit.

În contrast cu președintele Ucrainei care deja are o aură de erou, imaginea președintelui rus pălește tot mai mult. Dacă agenții lui Putin vor reuși să-l lichideze pe Zelenski acesta va deveni un martir, iar lupta ucrainenilor pentru libertate va continua.

Libertatea este, până la urmă, tot ce are mai scump un popor. Oare rușii din Federația Rusă nu-și doresc să devină liberi? Populația Belorusiei nu-și dorește libertate și prosperitate?

Nu va trece mult, și chiar dacă admitem că Ucraina va cădea, în urma sancțiunilor, atât populația din Rusia cât și populația din Belorusia, vor cunoaște o crâncenă sărăcie. Eliberarea de sub regimurile totalitare nu poate veni decât din interior. Susținerea comunității mondiale, a guvernelor și instituțiilor democratice este totală. Fără Putin și Lukașenko, fără cei doi tirani, popoarele lor asuprite pot spera la libertate.

Ceea ce le va scoate la luptă pe aceste popoare împilate este foamea. Rusia este o țară bogată, dar atâta vreme cât va fi izolată va fi aruncată cu zeci de ani în urmă din punct de vedere economic, cultural, tehnologic.

Așa cum s-a demonstrat în anii 1989, libertatea, dorința de libertate este molipsitoare. Regimurile totalitare din Europa de Est au căzut rând pe rând, perestroika lui Gorbaciov conducând la dezmembrarea URSS.

Fluturând butonul nuclear, Vladimir Putin vrea să dea istoria cu 40 de ani în urmă. Câți ruși vor să se întoarcă în trecut? Soldații care trag în populația civilă din Ucraina care, ca și ei, vorbesc limba rusă, sunt dispuși să-l însoțească pe dictator în aventura lui, în drumul lui spre trecut?

Aducându-și aminte că au o istorie comună într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat, popoarele slave își vor da mâna.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Iepurii din campania electorală

Asculta acest articol La București, după cum se aude, candidatul PNL la primărie poartă negocieri cu candidatul independent Nicușor Dan