Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Încep protestele anti-NATO?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cehia sparge gheața. Zeci de mii de persoane au ieșit în stradă. Nu strigă Jos Putin ci strigă Jos guvernul și sunt nemulțumiți de deciziile NATO. Cetățenii fiecărei țări îi iau la rost pe proprii lor guvernanți.

Uniunea Europeană, Comisia Europenă, Consiliul Europei, dau direcția generală, emit directive obligatorii pentru toate țările, însă pentru cetățenii fiecărei țări aceste instituții par să fie entități abstracte.

Că protestele din Cehia au fost inițiate de formațiuni radicale de dreapta este cu atât mai îngrijorător. În vremuri de criză apar și prosperă asemenea partide.

Nici pentru cetățenii din România nu contează ce face, ce spune, Ursula von den Leyen. Nemulțumirile lor se îndreaptă către guvern, către PNL și PSD. Interesant este că fiecare partid a găsit vinovatul în rândul celuilalt partid. PNL în persoana președintelui ANRE, iar PSD arată spre ministrul Energiei.

Deci dacă protestele se vor extinde, protestatarii vor cere demisiile ministrului liberal Virgil Popescu și a președintelui ANRE social democratul Dumitru Chiriță. Ar fi prea simplu. Protestatarii vor cere demisia guvernului. Dincolo de capacitatea sau incapacitatea unui om se vede din ce în ce mai clar incapacitatea guvernului în ansamblul său de a gestiona o criză. Este, într-adevăr, o criză a energiei, dar profitând de situație, marii producători scăpați de sub orice control au început să urce prețurile produselor de la o zi la alta. La unele produse prețul s-a dublat, la altele s-a triplat. PSD la rândul lui profită de scumpiri pentru a cere majorarea salariilor din sistemul public. Înainte cerea impozitarea progresivă. Partid care a crescut pe seama pomenilor electorale, PSD cere și majorarea salariului minim la 3.000 de lei, ceea ce ar însemna că din cei 500 de lei care vor ieși dintr-o firmă privată, 200 se vor duce la stat, adică la ministrul de Finanțe gestionat de PSD.
Ca formațiune de stânga, PSD își face datoria. Dar PNL, ca partid de dreapta, ce măsuri ia pentru susținerea mediului de afaceri? Aici este problema. PNL a abandonat de mult timp politicile de susținere a mediului de afaceri. Problema este că numai de acolo vin banii pe care PSD vrea să-i împartă cu dărnicie. Este un cerc vicios din care cele două partide nu pot ieși.

Având un guvern de stânga-dreapta, România va trece mult mai greu prin criză decât alte țări. Criza este atât de profundă încât nici țări precum Spania, care a luat măsuri la timp, nu reușește să înlăture cu totul efectele crizei energetice. Rusia a răspuns sancțiunilor impuse de NATO cu o virulență nebănuită. Tăind robinetul gazului și petrolului ieftin a lovit necruțător economia întregii economii a Uniunii Europene, a prosperității, cum spunea Emanuel Macron.

Criza se repercutează asupra scenei politice mondiale. Dacă în urmă cu câțiva ani partidul care a profitat de pe urma protestelor anti-PSD, de data aceasta beneificiarul principal va fi AUR. De altfel, George Simion a anunțat că organizează un miting de protest în data de 2 octombrie. De ce atât de târziu? Probabil nu are siguranța că va putea aduna lume multă la proteste. Electoratul PSD, PNL, dar și al celorlalte partide, USR, PMP, etc. nu vor răzpunde chemării unui partid ca AUR. Nu este exclus ca USR să sune adunarea și să încerce revigorarea protestelor de stradă ca pe vremuri. Dacă președintele partidului, Cătălin Drulă, și-ar concentra atacurile numai asupra PSD ar fi posibil o mobilizare ca în august 2018.

Actuala echipă de conducere a USR este lipsită de vigoare, fără inițiative care să creeze emoție în rândul populației. S-ar părea că nici AUR, nici USR, ca partide de opoziție, nu se ridică la nivelul profundei crize care se abate asupra României.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Vara politică, politica verii

Asculta acest articol Profitând de vacanță, vara politicienii își încarcă bateriile. Chiar dacă stau tolăniți la soare, o parte dintre