Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

AMEPIP, numele primei crize politice

Sigla Informatia Zilei
AMEPIP, numele primei crize politice
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prezentându-se ca o persoană neconflictuală, Nicolae Ciucă nu a intervenit, nu a dat explicaţii de ce omul PNL, Mircea Abrudean, nu a fost acceptat de Marcel Ciolacu în fruntea Secretariatului General al Guvernului. Bătălia pe această funcţie este strâns legată de înfiinţarea unei supra-agenţii de stat care va controla banii tuturor companiilor de stat, centrale şi locale.

Conducerile tuturor regiilor de stat, director şi consiliu de administraţie, nu vor mai fi controlate de primarul din localitatea respectivă, ci de AMEPIP-ul coordonat de secretarul general al guvernului.

Odată stabilită importanţa strategică, politică, a acestei supra-agenţii, înţelegem de ce sunt nemulţumiţi liberalii. I s-ar putea reproşa PNL-ului că au obţinut conducerea celui mai bănos minister, al Dezvoltării, smulgându-l din braţele UDMR. De asemenea conduc şi ministerul de Finanţe.

Prin urmare, liberalii sunt mai puternic racordaţi la banii publici, la fonduri, decât au fost când Nicolae Ciucă deţinea funcţia de prim ministru. Deocamdată doar în stadiul de dispută pe marginea numirii secretarului general al guvernului, conflictul s-ar putea transforma în criză politică. Încă de la instalarea guvernului Ciolacu s-a avansat ideea ruperii alianţei PSD-PNL.

Presupunând că liberalii vor ieşi de la guvernare, sunt create toate premizele formării unui pol de dreapta prin aderarea PNL la alianţa înfiripată de USR, PMP, Forţa Dreptei, poate şi UDMR, precum şi alte formaţiuni mai mici.

Dacă disputa PNL-PSD va degenera şi ne vom afla în mijlocul unei crize politice, un rol important va putea juca AUR.

Până la urmă AUR nu va putea pendula ca limba unei tălăngi atârnate de gâtul unui tăuraş nărăvaş, ci va trebui să-şi asume o direcţie politică. Înclină spre PSD sau spre PNL? Spre dreapta sau spre stânga? Aşa cum se prezintă acum poate rămâne un partid nefrecventabil, o adunătură condusă de un clovn. Ar fi cazul ca George Simion să treacă de la grupa mijlocie în grupa mare, ba chiar să se înscrie în clasa pregătitoare.
Mai există o variantă. Gata crescut, bine cotat în sondaje, AUR şi-ar putea alege un nou lider.

Atunci se pune problema dacă îşi va putea păstra procentele pe care le are în sondaje. Există un electorat, de circa 20-25% care apreciază giumbuşlucurile lui George Simion şi ale senatoarei Şoşoacă? Sondajele aşa arată. Dacă AUR se mai domoleşte, ar putea înclina balanţa politică spre stânga, spre PSD, sau spre dreapta, spre grupul destul de neomogen, USR, PMP, Forţa Dreptei etc. Dacă nici Nicolae Ciucă nu a reuşit să imprime PNL-ului o direcţie foarte clară, de ce ne-am mira de AUR? Este AUR un experiment al serviciilor? Simplă speculaţie.

Este, aşa cum spune Cătălin Drulă, un experiment al PSD scăpat de sub control? Preşedintele USR vorbeşte despre partidul lui George Simion în aceeaşi termeni ca despre virusul Covid scăpat de sub control.
Nu doar asupra direcţiei PNL şi AUR sunt semne de întrebare, ci şi asupra direcţiei pe care o va urma PSD. După primele măsuri anunţate de Marcel Ciolacu se prefigurează un PSD care îi va pune la lucru pe bugetari, care sună mobilizarea generală pentru revigorarea aparatului bugetar, pentru redresarea economiei prin sentimente patriotice. Patriotismul economic este o formă mascată de suveranism, ceea ce induce ideea că PSD s-ar putea apropia de AUR.

S-ar părea că ultimul an al mandatului preşedintelui Klaus Iohannis nu va fi deloc liniştit. Preşedintelui i-a scăpat şi importanţa strategică a supra-agenţiei care va monitoriza activitatea tuturor firmelor de stat. Cine monitorizează, de fapt controlează.

Prin Secretariatul General al Guvernului, AMEPIP-ul ăsta va controla şi Regia Patrimoniului Protocolului de stat (RA-APPS) care îi va aloca lui Klaus Iohannis o locuinţă după ce îşi va termina mandatul.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Penuria de lideri roteşte cadrele

Asculta acest articol Ultimele evenimente de pe scena politico-justiţiară din ţara noastră vor lăsa, cu siguranţă, urme adânci în percepţia