Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Euro a pierdut jumătate de ban

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Monedele din regiune, inclusiv leul, au profitat pe 15 decembrie de menţinerea apetitului pentru risc şi s-au apreciat faţă de euro. Evoluţia a fost stimulată de decizia Rezervei Federale americane de a majora dobânda de politică monetară cu doar jumătate de punct procentual, la 4,25 – 4,50%.
Cursul euro a scăzut de la 4,9248 la 4,9206 lei, în timp ce tranzacţiile din piaţa locală se efectuau în culoarul 4,919 – 4,926 lei.
Anunţul făcut marţi de INS, conform căruia preţurile au crescut în noiembrie cu 16,76% faţă de luna similară din 2021, a încetinit, după o lună şi jumătate, ritmul de scădere a indicilor ROBOR, care se menţin încă la maxime ale ultimilor aproape 13 ani.
Un raport BCR vede „un platou al inflaţiei în jur de 16% în lunile următoare şi o scădere mai clară din martie anul viitor, cu o estimare de 8,7% pentru decembrie 2023. Inflaţia de bază ridicată, în jur de 15% în lunile următoare şi peste rata totală a inflaţiei pe tot orizontul de prognoză, conduce la creşterea probabilităţii unei noi majorări a dobânzii de politică monetară a BNR la şedinţa Consiliului de administraţie din luna ianuarie”.
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat joi la 7,63% iar cel la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, 7,86%. Indicele la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase la nivel interbancar, a scăzut de la 8,12 la 8,10%.
Euro fluctua între 1,0606 şi 1,0684 dolari, iar cursul monedei americane a fost stabilit la 4,6338 lei, după ce Rezerva Federală a semnalat noi creşteri pe termen scurt, pentru ancorarea aşteptărilor cu privire la evoluţia preţurilor de consum pe termen mediu. În opinia analiştilor, Fed va majora la şedinţele comitetului său de politică monetară din februarie şi martie viitor dobânda cu paşi de un sfert procentual până la 4,50%, nivel care a mai fost atins în 2007.
Evoluţia monedei unice a fost susţinută şi de creşterea indicatorului ZEW, care măsoară încrederea investitorilor din Germania,la -23,6 puncte, cel mai ridicat nivel din februarie, când Rusia a atacat Ucraina.
Media francului elveţian a scăzut la 4,9847 lei. Cea a lirei sterline a coborât la 5,7160 lei şi s-ar putea adânci vineri, investitorii de pe pieţele internaţionale fiind nemulţumiţi de faptul că Banca Angliei a majorat cu doar jumătate de procent dobânda de referinţă din Regat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns