Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Preţul petrolului este în creştere, din cauza temerilor privind aprovizionarea

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cotaţia petrolului a crescut luni, pe fondul optimismului privind cererea din China, al reducerii producţiei de către marii producători şi planurilor Rusiei de a ţine sub control livrările, transmite Reuters.
Cotaţia barilului de ţiţei Brent era în creştere pe 20 februarie cu 1,08 dolari sau 1,3%, la 84,08 dolari, în timp ce la barilul de ţiţei West Texas Intermediate (WTI) cotaţia a urcat cu 0,96 dolari, sau 1,3%, până la 77,30 dolari. Vineri, cotaţiile au scăzut cu aproximativ doi dolari, iar pe ansamblul săptămânii trecute s-a înregistrat un declin de aproximativ 4%, după ce SUA au anunţat stocuri mai mari de ţiţei şi benzină.
În 5 octombrie, Grupul OPEC+ (compus din Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol şi alţi mari producători de ţiţei) a decis cea mai semnificativă reducere a producţiei de petrol de la pandemia din 2020, scăzând livrările într-un moment în care piaţa este tensionată, în pofida presiunilor SUA şi ale altor ţări pentru a pompa mai mult. Reuniţi la Viena, reprezentanţii celor 13 state membre ale OPEC şi ai celor 10 state aliate, au convenit ca, începând din noiembrie, să-şi reducă producţia cu două milioane de barili pe zi (bpd), pentru a sprijini creşterea preţurilor. Acordul este valabil până la finalul lui 2023.
Separat, Rusia intenţionează să-şi reducă în martie producţia de petrol cu 500.000 bpd, aproximativ 5% din producţia sa, în urma sancţiunilor occidentale. După impunerea embargoului UE, China şi India au devenit principalii cumpărători de petrol rusesc.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Euro a trecut de 4,97 lei

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Euro a trecut de 4,97 lei

Joi, 14 martie, a continuat tendința de depreciere minimă a leului care s-a manifestat în ziua precedentă, după cinci ședințe consecutive de întărire, care au coborât media euro la 4,9665 lei, minimul…