Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EDUCAŢIE: Inspectoratele şcolare trec la autorităţile judeţene

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

EDUCAŢIE: Inspectoratele şcolare trec la autorităţile judeţene
Inspectoratele şcolare trec la autorităţile judeţene, dar sunt coordonate de Ministerul Educaţiei, potrivit unei variante actualizate a proiectului de ordonanţă de urgenţă pentru a reduce deficitul bugetar, document publicate de stiripesurse.ro.

Recent, Ministerul Educaţiei a reacţionat la propunerile din proiectul de ordonanţă pe care Ministerul Finanţelor îl pregăteşte.

Structura „Inspectoratele Generale Şcolare” nu există în Legea Educaţiei Naţionale 1/2011 şi nici în noua lege a Educaţiei pentru învăţământ preuniversitar, legea 198 din 2023, care va intra în vigoare pe 2 septembrie. În Legea 1/2011 sunt inspectorate şcolare, iar în noua lege sunt „direcţiile judeţene de învăţământ preuniversitar.”

Concret, în proiectul de ordonanţă de urgenţă apare că, de la 1 ianuarie 2025, Inspectoratele Generale Şcolare aflate în coordonarea /subordonarea /autoritatea Ministerului Educaţiei se transferă la autorităţile publice judeţene.

Tot în document este menţionat că „după intrarea în vigoare a legilor educaţiei, structurile de coordonare a unităţilor şcolare rămân în coordonarea autorităţilor publice judeţene.”

Cu toate că instituţiile care trec la autorităţile judeţene trebuie să îndeplinească 2 condiţii, pentru a-şi desfăşura activitatea de la 1 iulie 2025, cerinţele pentru inspectoratele şcolare se aplică din ianuarie 2025. Art. XX – „(1) Începând cu data de 1 iulie 2024 instituţiile publice cu personalitate juridică aflate în coordonarea/subordonarea/autoritatea autorităţilor publice centrale/judeţene sau locale îşi pot desfăşura activitatea dacă îndeplinesc următoarele condiţii cumulative: a) Au un număr de peste 50 de posturi aprobate conform legii şi efectiv ocupate în structurile organizatorice> b) Activităţile desfăşurate de instituţiile publice nu se suprapun sau sunt similare cu alte activităţi desfăşurate de alte instituţii publice cu obiect de activitate acelaşi sau similar> (…) (8) Prin excepţie de la prevederile alin.(1) pentru instituţiile publice/entităţi publice inclusiv instituţiile publice asimilate din domeniul educaţiei, sănătăţii, asistenţei şi protecţiei sociale precum şi din alte domenii aprobate prin memorandum în Guvernul României termenul de intrare în vigoare este data de 1 ianuarie 2025.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns