Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PSD, fără vârf de lance

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Intenţionat sau nu, lui Vasile Blaga i-a scăpat o păsărică. Secretarul general al PDL i-a atenţionat pe miniştrii PSD că dacă au de gând să părăsească sala în caz că preşedintele merge la şedinţele de guvern “vor zbura de tot”. Liderul democrat-liberal făcea trimitere la diversele declaraţii războinice ale social-democraţilor, printre care şi ameninţarea că-i vor întoarce spatele lui Traian Băsescu.
Pe fondul acestor declaraţii s-au derulat evenimentele politice de ieri. Mircea Geoană a continuat să tragă înspre preşedinte, evident cu gândul la campania prezidenţială în plină desfăşurare. Dar acelaşi Vasile Blaga a mai strecurat o bombiţă. Dacă Băsescu nu mai candidează, va fi înlocuit de cel mai bine plasat om din partid, Emil Boc. Desigur, nimeni nu poate lua în serios o astfel de variantă în acest moment.
Adevărul este că lupta politică nu se poate duce decât cu condiţia ca liderii să fie în frunte. Orice declaraţii ar face Vasile Blaga, contează doar ce spune Băsescu. Lucru valabil şi în sens invers. Contează doar ce zice Mircea Geoană.
În acest sens trebuie înţelese şi declaraţiile doamnei ministru Andronescu. Ea îi răspunde preşedintelui Băsescu. Dar cine o ia în serios? Nu are cum să fie luat în serios un dialog între personaje de categorii diferite. Întotdeauna se va auzi doar vocea celui situat mai sus.
PSD se confruntă cu o problemă majoră. Nu are încă un om care să lupte de la egal la egal cu preşedintele Traian Băsescu. Liderul PSD nu a găsit tonul potrivit pentru ca lumea să perceapă că este egalul lui Băsescu. În ultima vreme, preşedintele PSD chiar a avut intervenţii de bun simţ. Dar efectul nu este cel scontat. În continuare el pare un simplu ambasador. Diplomaţia sa nu este apreciată la adevărata sa valoare şi nu-i aduce mai multă popularitate.
PSD-ului îi lipseşte vârful de lance. Cu tonusul scăzut, aşa cum îl are în aceste zile, Mircea Geoană nu va reuşi să treacă peste procentele partidului propriu. Spre deosebire de adversarul său, el nu adună voturi din alte zone politice.
Cu toate că a reuşit să tulbure multă lume, Traian Băsescu îşi extinde bazinul electoral. De pildă liberalii sancţionaţi de conducerea centrală pentru că nu au obţinut rezultate bune la euroalegeri se vor îndrepta spre PDL. Şi nu sunt foarte puţini. Crin Antonescu face greşeala de a demite conduceri de organizaţii care au obţinut sub 10% la alegerile din 7 iunie. Ce va pune în loc? Le dă un motiv unor oameni atraşi de politică să se îndrepte spre alte formaţiuni politice. În acelaşi timp şi Crin Antonescu se înmoaie. Discursul său nu mai are aceeaşi tărie ca la început.
Între doi adversari care nu reuşesc să-şi menţină tonul ridicat, Traian Băsescu punctează zi după zi. Nici Geoană, nici Antonescu nu înţeleg că efectiv ne aflăm în campanie electorală. Preşedintele profită de fiecare zi, se mişcă prin toate zonele sociale, face referiri aiurea la situaţia economică, dar cu un scop precis: vrea să câştige nişte nenorocite de alegeri prezidenţiale. Şi le va câştiga, pentru că simte că nu are adversari pe măsura talentului său de jucător liber de orice constrângeri. Lui Băsescu îi pasă de criză şi recesiune la fel de mult ca ursului din Sinaia care iese la drumul mare să-şi caute mâncare. El a învăţat că, mai devreme sau mai târziu, problemele economice se rezolvă de la sine. Declaraţiile lui Vasile Blaga despre care vorbeam mai devreme sunt făcute exact în acest spirit. Ce dacă îi dăm afară de la guvernare pe pesedişti? Ceva au învâţat democrat-liberalii de la şutul în spate pe care l-au primit de la PNL. Dar asta-i o altă poveste, o poveste care începe să le placă PDL-iştilor tot mai mult.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns