Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Producţia şi consumul de heroină, cocaină şi canabis au scăzut în 2008, arată un raport ONU

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Producţia şi consumul de heroină, cocaină şi canabis este în scădere în lume, însă cele de ecstasy şi droguri sintetice sunt în creştere, arată Oficiul Naţiunilor Unite împotriva Drogurilor şi Infracţiunilor (ONUDC) în raportul său anual, publicat miercuri şi citat de AFP.

“Pieţele mondiale de cocaină, opiacee şi canabis sunt stabile sau în declin, dar s-a înregistrat o creştere a producţiei şi consumului de droguri sinstetice în statele în curs de dezvoltare”, subliniază organizaţia, al cărei sediu se află la Viena.
Un semn încurajator este acela că producţia macului pentru obţinerea opiumului a scăzut în 2008 la nivelul din 2006, datorită unei restrângeri cu 19% a suprafeţelor de teren cultivate în Afganistan, ţară care asigură 93% din producţia mondială de opium. În aceste condiţii, producţia s-a redus cu 6%, ajungând la 7,7 milioane de tone.
În acelaşi timp, producţia mondială de cocaină a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, în special datorită unei scăderi cu 18% a suprafeţelor cultivate şi cu 28% a producţiei efective în Columbia, stat ce produce o jumătate din cantitatea mondială de cocaină. “Nivelurile de puritate şi cantităţile (de droguri – n.red.) confiscate scad în principalele ţări consumatoare (din America de Nord şi Europa – n.red.), iar preţurile cresc”, potrivit directorului executiv al ONUDC, Antonio Maria Costa. În plus, cartelurile de droguri “se luptă pentru o piaţă care se restrânge tot mai mult în America Centrală”.
Consumul de cocaină este în scădere în America de Nord şi stabil pentru prima oară în Europa occidentală, arată raportul. Piaţa mondială de cocaină este evaluată la 50 de miliarde de euro. Deşi producţia de canabis, cel mai consumat drog din lume, s-a stabilizat, concentraţiile de tetrahidrocanabinol, substanţă activă conţinută în stupefiant, este în creştere, dublându-se în decurs de zece ani în culturile din American de Nord, potrivit ONUDC.
Mai îngrijorător însă este faptul că producţia de droguri sintetice a cunoscut o creştere în regiunea din Mekong, în Asia de Sud-Est, unde “cantităţi masive de metamfetamină, metilamfetamină sau alte substanţe precum ketamina” ies din laboratoare.
Potrivit ONUDC, în Orientul Mijlociu a avut loc o explozie a consumului de captagon, un tip de amfetamină. În 2007, Arabia Saudită, “a înregistrat o treime din confiscările de amfetamină la nivel mondial, adică mai mult decât în China şi Statele Unite la un loc”, arată raportul. În general, agenţia estimează că 41% din cantitatea mondială de cocaină a fost confiscată, faţă de 19% din cantitatea de opiacee. În plus, în Iran, importantă ţară de tranzit al drogurilor, a fost înregistrată 84% din cantitatea de opium confiscată la nivel mondial şi 28% din cantitatea de heroină, în 2007.
Într-o conferinţă de presă la Washington, directorul executiv al ONUDC a informat că în lume există între 20 şi 24 de milioane de consumatori de droguri, adică cel puţin 1% din populaţia mondială, şi că aproximativ 200.000 de persoane mor anual din cauza consumului de stupefiante.
Aceste estimări, deşi sunt mult mai mici decât cele ale deceselor provocate de fumat sau alcool, arată necesitatea de a interzice legalizarea drogurilor, care ar fi, în opinia lui Costa, “o greşeală istorică”. La rândul său, oficialul american pentru combaterea drogurilor, Gil Kerlikowske, a dat asigurări că legalizarea “nu face parte din vocabularul preşedintelui” american Barack Obama.
Costa a salutat succesul eforturilor internaţionale sub egida ONUDC pentru limitarea traficului de droguri în Africa de Vest, ceea ce a permis reducerea masivă a tranzitului de stupefiante dinspre această regiune spre Europa. Statele Unite au anunţat că vor aloca 6,7 milioane de dolari în acest scop.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns