Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Catedrala Neamului va avea doua hoteluri si un restaurant

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Catedrala Mântuirii Neamului va avea o înălime de 110 de metri, cât un bloc cu 30 de etaje, va fi asigurată împotriva cutremurelor de peste 8 grade pe scara Richter ;i va avea o suprafaă de 38.000 de metri pătrai, adică de zece ori mai mică decât Casa Poporului.

Reprezentanii Bisericii Ortodoxe Române au avut, vineri, o nouă consultare cu arhitecii ;i inginerii speciali;ti care au proiectat ;i au realizat după proiectele lor biserici de mari dimensiuni în mediul urban, după anul 1990, referitor la proiectarea Catedralei Mântuirii Neamului.

Acesta a fost al doilea Simpozion tematic consultativ “Noua Catedrală Patriarhală, Catedrala Mântuirii Neamului, arhitectură, structură, utilitatea culturală” – concurs pentru Catedrala propriu-zisă, care este organizat pe baza unei tematici date.

La întâlnire a fost adusă ;i o machetă reprezentând Catedrala Mântuirii Neamului, acest proiect fiind în proporie de 90 la sută cel după care va fi realizat lăca;ul de cult, potrivit coordonatorul proiectului, inginerul Eugen Iordăchescu. Acesta a explicat stadiul lucrărilor. El a spus că Biserica Ortodoxă Română a obinut 11 hectare lângă Parlament pentru construirea Catedralei, dar că pentru demararea lucrărilor au fost necesare 23 de avize de construcie ;i devierea unor instalaii ;i dacă vor fi definitivate proiectele, la sfâr;titul anului ar putea începe lucrările de construcie.

El a mai declarat că ridicarea Catedralei este o reparare morală adusă bisericii, întrucât pentru construirea Palatului Parlamentului au fost demolate trei biserici ;i mutate alte două.

Biserica va fi construită în stil bizantin românesc, având un pridvor generos, unde vor fi pictate imagini ale tuturor mănăstărilor reprezentative din România ;i din diaspora, a mai spus Iordăchescu.

Catedrala va fi o structură de beton armat cu ziduri de cărămidă, în interiorul căreia vor putea asista la slujbă aproape 5.000 de pelerini.

Clădirea va avea cinci etaje, între care trei subterane ;i două deasupra solului, 12 lifturi, 250 de locuri de parcare subterane, un restaurant ;i două hoteluri, totalizând 500 de locuri. De asemenea, lăca;ul va avea trei altare ;i un pridvor care va rămane deschis zi ;i noapte. Catedrala va avea două hramuri< Înălarea Domnului (Ziua Eroilor) ;i Sfântul Apostol Andrei, ;i s-ar putea ca la subsol să mai existe un al treilea hram Sfântul Dionisie.

“Avem nevoie de spaii pentru întâlnirea pelerinilor ;i mă refer aici, nu numai la cei care vor veni din ară, cât ;i la cei care locuiesc în afara granielor. Vom amenaja spaii unde pelerinii să poată mânca pentru că, în afară de hrana spirituală, au nevoie ;i de cea fizică”, a declarat Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, prezent la al doilea simpozion privind proiectul de construire a Catedralei.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, părintele Constantin Stoica, a spus că lucrarea ar putea costa aproape 400.000 de milioane de euro, bani în care sunt incluse finisajele, sculptura ;i pictura. Catedrala ar putea fi terminată în ;ase, ;apte ani, constructorii estimând că trei ani ar fi necesari pentru “lucrarea la ro;u”. Întrebat câi credincio;i ar putea să încapă în Catedrala Neamului, Preafericitului Părinte Daniel a răspuns că între 5.000 ;i 125.000.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns