Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Batranii din Lapusel vor un presedinte ca Geoana

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Presedintele PSD a facut un adevarat tur de forta in zona municipiului Baia Mare

[slideshow id=765]

Conducerea PSD Maramures l-a asteptat miercuri seara pe presedintele Mircea Geoana in apropierea orasului Seini, la limita cu judetul Satu Mare. A fost o reintalnire a conducerii centrale cu liderii filialei maramuresene, pentru ca, in urma cu circa trei luni, exact in acelasi loc, s-a consumat un eveniment similar. Atunci, Geoana a venit in Maramures dupa ce a participat la manifestarea “Sambra Oilor” de la Huta – Certeze. O revedere placuta, dar nu a fost prea mult timp pentru imbratisari si pupaturi, programul vizitei fiind deosebit de incarcat. Asa ca s-a intrat direct in “subiect”. Asta nu inainte ca delegatia PSD sa-i asculte pe cunoscutii rapsozi nationali Nicolae Sabau si Gheorghe Turda, interpretand “imnul” judetului< “Maramures plai cu flori”.

 

Primul popas in drum spre Baia Mare a fost facut (se putea altfel?) in orasul Tautii Magheraus, condus de primarul Anton Ardelean, un apropiat al presedintelui. Pe platoul din fata Primariei s-au adunat in mare graba peste 300 de membri si simpatizanti ai PSD. Geoana a dat mana cu cei care il considera a fi un mare prieten al oraselului pe care l-a sprijinit de mai multe ori de-a lungul anilor. Trecand in revista “garda de onoare” a social-democratilor, Geoana a intrebat unde este Mircea Dolha. Raspunsul a venit din partea lui Ion Blajan, secretarul general al filialei: “L-am exclus din partid pentru indisciplina!”. Geoana a gustat din plin gluma (“sper sa nu se intample asta niciodata“), urmarind apoi un scurt program artistic incropit in mare graba de ansamblul folcloric “Malinul” din Bozanta Mare. A gustat din pancovele si tuica oferite cu generozitate de socacitele lui Toni Ardelean. A urmat o scurta discutie cu oamenii prezenti pe platou, care i-au urat sa ajunga presedintele Romaniei. In aceasta atmosfera deosebita, Mircea Geoana s-a adresat asistenteiS “Va promit ca o sa fiu alaturi de dumneavoastra, nu am sa va uit nici dupa ce ajung la Cotroceni. De Toni nu am cum sa ma ascund. Primarul vostru ma suna tot timpul, ma cauta si ma gaseste. Sunt convins ca va reusi sa treaca si de paza de la Cotroceni ca sa ajunga la mine”.

 

Geoana: “PSD a cam uitat in ultimii ani de muncitorime”

 

Mircea Geoana a avut si joi un program incarcat in cadrul vizitei pe care a facut-o in judetul Maramures. In cursul diminetii, liderul social-democrat a vizitat societatea Ramira, unde administratorul Dumitru Matei (vicepresedinte PSD Maramures, n.n.) i-a prezentat mai multe produse cu brevet de inventie. Apoi, Geoana le-a vorbit muncitorilor, subliniind in cadrul discursului pe care l-a rostit in fata acestora ca fara industrie si agricultura, nicio tara nu se poate dezvolta. “Economia unei tari nu poate sa creasca doar din speculatii cu terenuri. Statul ar trebui sa procedeze altfel, mai ales ca alte tari ofera firmelor reduceri de taxe la angajarea absolventilor, iar pentru salariatii care au peste 45 de ani acorda stimulente fiscale societatilor, pentru a-i pastra in campul muncii. Poate si PSD a cam uitat in ultimii ani de muncitorime, ceea ce a fost o greseala, dar incercam sa invatam din greseli. Ar fi bine sa facem ceva si pentru muncitori, pentru ca doar prin ei industria poate creste”, a declarat presedintele PSD in fata muncitorilor de la Ramira. Geoana s-a intalnit apoi si cu angajatii societatii Italsofa, cu o parte a dat mana, iar dupa ce a vizitat fabrica, a probat un fotoliu produs in Baia Mare de compania italiana. Seful PSD a aratat ca, in cazul in care va ajunge presedintele Romaniei, fotoliul sau de la Cotroceni va fi de productie romaneasca. Geoana a mai remarcat ca, desi traversam o perioada dificila din punct de vedere economic, la cele doua societati pe care le-a vizitat se fac angajari. Ar mai fi de precizat aici ca atat la Ramira, cat si la Italsofa, Mircea Geoana a purtat discutii si cu conducatorii celor doua firme, dar acestea s-au desfasurat cu usile inchise, departe de ochii presei.

 

In Lapusel, la scoala si la birt

 

Urmatorul punct bifat in programul vizitei lui Mircea Geoana in  Maramures a fost Lapusel. Inainte sa ajunga la scoala din localitate, seful PSD s-a oprit sa-si traga sufletul pe “terasa” unui birt, unde si-a gasit repede partener de discutiiS un batran care i-a cerut ajutor in rezolvarea unei probleme de fond funciar. In acelasi loc, Geoana a primit cadou, din partea artistului Nicolae Hotea, un tablou lucrat pe cupru. Delegatia a parcurs apoi, pe jos, traseul scurt de la birt pana la scoala din Lapusel. Curtea institutiei de invatamant, finalizata recent printr-o investitie derulata prin Banca Europeana de Investitii, era plina cu elevi, profesori, cetateni, membri si simpatizanti PSD. Seful social-democrat a fost intampinat cu paine, sare si horinca, iar dupa ce a dat mana cu o parte dintre cei prezenti a vizitat salile de clasa si laboratoarele in care invata circa 170 de elevi. La discutiile care au urmat si care s-au axat pe Codul Educatiei a participat si ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu. Mircea Geoana a declarat in fata elevilor si a cadrelor didactice faptul ca este necesara continuarea dezbaterilor privind Codul Educatiei, pentru ca adoptarea actului normativ intr-un timp relativ scurt ar reprezenta un joc politic periculos si pagubos. “Trebuie sa luam in considerare si faptul ca Legea educatiei a fost schimbata de 140 de ori in 14 ani. Nu mai avem voie sa gresim. Politicienii risca sa-si piarda si bruma de incredere pe care o mai au oamenii in ei. Nicio tara serioasa nu ia decizii pe picior cand este vorba despre destinul generatiilor care vin. Sunt extrem de convins ca in spatele acestei grabe suspecte se afla un interes electoral al actualului presedinte, care doreste ca dupa cinci ani de Cotroceni sa se vada ca a facut ceva”, a subliniat liderul PSD. Acesta a adaugat ca PSD va sustine alocarea, in bugetul pe 2010, a 6% din Produsul Intern Brut pentru invatamant, asa cum s-au angajat toti liderii politici care au semnat pactul pentru educatie.

 

Basescu, fii barbat!

 

La finalul discutiilor de la Scoala din Lapusel, presedintele PSD a facut si primele declaratii oficiale in fata presei. Mircea Geoana a precizat ca partidul pe care il conduce este pregatit sa iasa de la guvernare, catalogand declaratiile unor democrat-liberali ca fiind absolut penibile. El l-a acuzat pe presedintele Romaniei, Traian Basescu, de faptul ca incearca sa provoace PSD pentru o rupere a coalitiei. “Domnul Basescu a crezut ca atunci cand invita PSD la guvernare isi asigura linistit un al doilea mandat si iata ca lucrurile sunt chiar opuse. Am intrat la guvernare, deoarece am crezut ca putem face mai bine intr-o perioada dificila. Daca nu mai e nevoie de noi, sa fie barbat si sa spuna acest lucru. Sa nu creada ca suntem atat de naivi sau atat de slabi de inger incat sa intram intr-o astfel de capcana absolut penibila”, a precizat Geoana. Intrebat care este soarta parteneriatului dintre PSD si PD-L la nivelul judetului, liderul social-democrat nu a dorit sa comenteze amenintarile facute in aceasta saptamana de presedintele PD-L Maramures, Mircea Man, sustinand ca nici macar nu-l intereseaza. Man a declarat, cu doar o zi inainte, ca Mircea Geoana sa soseasca in Maramures, ca se gandeste serios sa rupa parteneriatul dintre PD-L si PSD la nivelul judetului din mai multe motive. El ii acuza pe social-democrati sa sunt preocupati mai mult sa-si promoveze rudele si apropiatii in posturi de conducere din diferite institutii. Mircea Geoana a mai afirmat ieri, in Maramures, ca asteapta din partea institutiilor statului o clarificare a situatiei creata in jurul fratelui presedintelui Traian Basescu, despre care, in opinia sefului PSD, planeaza in continuare o grava suspiciune. Tot ieri, delegatia social-democrata care s-a aflat in Maramures, in frunte cu presedintele Mircea Geoana, a mai participat la o intalnire cu intelectualii din Baia Mare, dar si la dezbateri despre Codul Educatiei cu dascalii din judet, la Centrul de Afaceri Millennium.

G. Ciascai, A. Mandru

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns