Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Procurorii au preluat cazul jafului armat din Pasul Gutai

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Desi se actioneaza pe mai multe fronturi, rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare

[slideshow id=982]

Au trecut cinci zile de la producerea atacului armat asupra autospecialei care transporta valori prin Pasul Gutai si cercetarile efectuate pentru prinderea faptuitorilor par sa se fi impotmolit. Desi se actioneaza pe mai multe fronturi, rezultatele nu sunt deloc imbucuratoare. Si in cursul zilei de ieri au fost mobilizati zeci de politisti, jandarmi, politisti de frontiera, trupe speciale in vederea descoperirii unor indicii care sa duca la gasirea infractorilor.

Situatia este deosebit de complicata pentru ca banditii sunt inarmati si se pot deda la orice fapta dupa ce au atacat o masina blindata, cu agenti de paza care ii asigurau securitatea. S-au organizat filtre rutiere pe drumurile judetului, se fac cautari la sol, dar si din aer cu ajutorul elicopterului adus special pentru aceasta operatiune de la IGP. Au fost audiate zeci de persoane care au avut orice tangenta cu locul faptei, cercetarile s-au extins si in judetele invecinate. Cu toate acestea rezultatele sunt sub asteptari. In afara celor patru autovehicule gasite in diferite locatii, despre care se presupune ca au fost folosite de catre atacatori, nimic altceva nu s-a descoperit. Toate acestea ne fac sa credem ca avem de-a face cu un atac foarte bine pus la punct din toate punctele de vedere. Pregatirea, modul de actiune, armamentul si uniformele din dotare, retragerea, disparitia urmelor si indiciilor duc la concluzia ca avem de-a face cu adevarati profesionisti in domeniu.

Se fac speculatii privind banii furati

Pentru ca autoritatile nu fac o declaratie oficiala privind valoarea reala a jafului armat, au aparut tot felul de speculatii. Doar Ioan Isac, seful IPJ Maramures, a declarat ca este vorba de 280.000 lei, din care s-a recuperat suma de 40.000 lei, uitata sau abandonata de banditi in masina de teren gasita pe drumul forestier de la Valea Alba. Toader Pop, directorul sucursalei locale al firmei G4S, care are in proprietate masina jefuita, a refuzat sa faca orice declaratie in legatura cu valoarea transportului. Aceeasi strategie au aplicat-o si sefii de la Posta Romana, principala perdanta de pe urma jafului. Sigur, ca de obicei in astfel de situatii, se vehiculeaza sume astronomice de bani, dar e clar ca se exagereaza. Din informatiile pe care le detinem, cea mai apropiata de realitate ni se pare suma de un milion de euro. Toate sursele (inclusiv autoritatile) au vorbit pana acum doar despre lei romanesti, transportati la oficiile postale pentru plata pensiilor. Ieri, pentru prima data, intr-un comunicat de presa oficial emis de Parchetul de pe langa Tribunalul Maramures, sub semnatura lui Ioan Petran, procuror sef sectie urmarire penala, se confirma ca s-au furat si euro! Iata pasajul din comunicat< “In dimineata zilei de 15.09.2009, in jurul orelor 7.00, pe DN 18 circula prin Pasul Gutai o autospeciala care transporta valori (lei si EURO) pentru diferite institutii din Sighetu Marmatiei si zona rurala invecinata. Masina a fost oprita in trafic de persoane mascate si inarmate care, prin amenintare si violenta, au deposedat de armament personalul care asigura securitatea transportului, obligandu-i sa le predea valorile existente in camera de tezaur a autospecialei”.

Cercetarile vor fi extinse si pentru alte fapte

Procurorul sef al sectiei urmarire penala a confirmat faptul ca dosarul a fost preluat de catre Parchet, urmarirea penala intrand in competenta procurorului. Ioan Petran: “Cercetarile se efectueaza de catre procuror si prin delegare de o echipa de lucratori de politie judiciara si alti specialisti din cadrul Inspectoratului de Politie Maramures, pentru savarsirea infractiunilor de lipsire de libertate in mod ilegal, furt calificat, talharie, neglijenta in serviciu si nerespectarea regimului armelor si munitiilor. In functie de datele obtinute pe parcursul urmarii penale, cercetarile se pot extinde si pentru alte fapte prevazute de legea penala sau legi speciale”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Banii europeni la control

Asculta acest articol Banca Nationala a Romaniei organizeaza, in perioada 10 martie-27 mai, la sediul sucursalei municipiului Bucuresti, Expozitia Euro.