Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ratăm șansa de a avea un prim-ministru neamț

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ratăm șansa mutării Capitalei României la Sibiu. Ratăm șansa transferului spiritului Sibiului la nivel de țară. Președintele Traian Băsescu a refuzat nominalizarea primarului Klaus Johannis pentru formarea unui nou guvern.
Cel desemnat cu formarea unei echipe de guvernare se numește Lucian Croitoru. Lucrează la Banca Națională. Cunoscut într-un cerc restrâns, el trece drept un bun profesionist. Primul său discurs, la Cotroceni, este promițător. Dar practica personală de conducere este destul de limitată. Apropiat al PD-L,  propus în funcția de viceguvernator, Lucian Croitoru nu a trecut de votul comisiei juridice parlamentare.
Nu o dată de-a lungul timpului s-a discutat despre mutarea Capitalei undeva mai spre centrul țării, la Brașov sau Sibiu. În felul acesta se crede că se va face un pas mai spre Vest, pierzând astfel pe drum ceva din balcanismul păgubos. Nu întâmplător cea mai murdară apă din România, Dâmbovița, dă și numele de cod al politicii românești.
Politica de Dâmbovița, haotică, imorală, perfidă, ipocrită, lasă răni adânci, provoacă prea multă durere și sărăcie într-o țară care vrea să prospere. Avem o țară prea darnică, cu prea mult ogor roditor, cu prea multe păduri și ape curgătoare ca să ocupăm locurile codașe din lume. Suprafața agricolă și calitatea solului ar putea hrăni 80 de milioane de oameni. Doar opt milioane de guri se hrănesc din producția proprie, restul vine din export.
Suntem oameni minunați, dar ne-am făcut o țară mizerabilă. Mergând cu trenul spre București, privind pe geam ai impresia că producem doar gunoaie și mizerie, aranjate în stânga și în dreapta căilor ferate.
După 20 de ani de la căderea regimului comunist, au reușit să-și schimbe fața câteva localități. Parcă fac parte din altă lume. Printre acestea se află multe comune, câteva orășele și foarte puține orașe mari. Sibiul a ieșit din plutonul municipiilor. Nu pentru că ar fi avut un consiliu municipal grozav, ci pentru că a avut un primar cu viziune. Acel primar se numește Klaus Johannis, este șvab și profesor de fizică. Omul are ceva de spus. Cine crede că o țară se conduce mai greu decât o comună sau un municipiu se înșeală. După 20 de ani de experiențe poate merită încă o încercare. Poate că neamțul de la Sibiu va reuși să facă din România un Sibiu ceva mai mare.
Dar în politica românească nu valoarea primează. Interesele personale și politice au prioritate. Ne înșelăm crezând că partidele care l-au propus pe Johannis sunt mânate numai de bune intenții. Fiecare are un interes politic major, dincolo de dorința sinceră de a scoate țara din haos. Fiecărui candidat prezidențial al PNL și PSD i se adaugă ceva din popularitatea neamțului. Crin Antonescu a și anunțat că în caz că ar deveni președinte îl va desemna în funcția de prim-ministru pe primarul de Sibiu. Iată că s-a născut un prim tandem.
Traian Băsescu, refuzând oferta noii majorități parlamentare, a aprofundat criza politică. Dar nu putea merge pe mâna opoziției, având o campanie electorală în față. Faptul că nu a avansat numele unui membru PDL spune ceva. Dacă își reînnoiește mandatul prezidențial nu va putea desemna un prim-ministru democrat-liberal. Cu condiția ca majoritatea PSD-PNL-UDMR și Minorități să se mențină.
Nu este exclus ca Lucian Croitoru să fie un om de sacrificiu. Guvernul format de el s-ar putea să nu întrunească votul parlamentului. În acel caz urmează o nouă minimalizare a primului-ministru desemnat. La următoarea cădere se declanșează procesul de organizare a alegerilor parlamentare anticipate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns