Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După cum e normal, o primă întrebare pe care ne-o punem este ce relevanţă are pentru campania electorală din România vizita vicepreşedintelui american, Joe Biden.
Înaltul demnitar american întreprinde o vizită în trei state din Estul Europei, după ce relaţiile Statelor Unite cu acestea au intrat într-un impas. Polonia şi Cehia s-au declarat neglijate de americani după ce noul preşedinte de la Casa Albă a decis să renunţe la scutul antirachetă, aceste ţări considerând hotărârea ca o concesie, nedorită de ele, acordată Rusiei. E neîndoielnic că noul şef al statului american a mutat, a deplasat atenţia SUA de la statele din Estul Europei spre Rusia, hotărât fiind să reconsidere relaţiile cu Moscova. A fost o mişcare radicală în politica SUA faţă de Rusia, după ce precedentul preşedinte american a tensionat la maximum relaţiile cu Moscova, acestea ajungând într-un stadiu de deteriorare fără precedent de la finele războiului rece.
Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost una din victimele noii politici americane. La rândul său, a contribuit la tensionarea relaţiilor dintre aliaţii din NATO şi Rusia. În sfârşit, nu numai lipsa de orientare a lui Traian Băsescu în politica externă a fost singurul motiv, dar americanii nu au subscris nici la atitudinea şefului de stat român faţă de Moscova.
La fel, a contat în sentimentele Casei Albe şi predispoziţia României pentru Chişinău, creând astfel situaţii echivoce în capitala Moldovei. Însă Moldova este şi febleţea ruşilor; din raţiuni politice, dar mai ales strategice, amestecul românesc în disputele de la Chişinău a fost socotit total dezagreabile pentru marele colos care încă mai este fostul imperiu rus. Barack Obama nu este câtuşi de puţin interesat de situaţia românilor de dincolo de Prut, în centrul atenţiei sale aflându-se în special detensionarea relaţiilor americano-ruse.
Este una din explicaţiile cele mai la îndemână pentru poziţia de până acum a preşedintelui american faţă de Traian Băsescu. Acesta, deşi instalat de o bună bucată de timp la Casa Albă, a evitat orice întâlnire cu şeful statului român, deşi fostul ministru de externe al României a insistat pe lângă autorităţile americane pentru a organiza o întâlnire dintre cei doi şefi de stat.
La ora aceea, noi bănuiam că lui Traian Băsescu i se retrage sprijinul american, în ciuda unor acţiuni militare pro-americane.
Putem presupune că lucrurile se schimbă tocmai la debutul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale. Autorul unei resuscitări a relaţiilor dintre Casa Albă şi Bucureşti se pare că este chiar vicepreşedintele american, în baza unui program dinainte gândit.
Resuscitarea este şi diplomatică, şi economică. Prin vicepreşedintele american, SUA face un pas mai convingător spre România, lucru devenit vizibil şi prin numirea ca ambasador american a unui apropiat al lui Joe Biden.
Din punct de vedere electoral, vizita acestuia este o gură de oxigen pentru Traian Băsescu. Un contact direct dintre el şi un înalt demnitar american vine cum nu se poate mai bine: acest contact are loc la debutul campaniei electorale. Raporturile dintre americani şi şeful statului român sunt reconsiderate. Chiar dacă luăm în considerare numai faptul că Joe Biden se declară imparţial între cei trei candidaţi la preşedinţie, este suficient ca Traian Băsescu să aibă motive să răsufle uşurat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns