Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

45.000 de porci din judet asteapta sa fie taiati de Craciun

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pretul estimat va fi de 8 – 9 lei/kg

[slideshow id=1450]

In vreme ce galantarele marilor magazine sunt pline cu diverse sortimente de carne, in special de porc la preturi cuprinse intre 14 si 22 de lei kilogramul, multi maramureseni se gandesc la preturile in viu ale porcilor in perioada Craciunului. Cei interesati au inceput sa mearga la targurile organizate in judet pentru a studia piata. Oferta nu este prea bogata. Predomina purceii si godinasii (cu greutati sub 60 de kilograme) care, indiferent de efortul depus, nu vor atinge greutatea de taiere de minim 100 -110 kilograme pana de Ignat. Specialisti din cadrul Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Maramures si Directiei Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Maramures ne-au informat ca efectivele scad de la o luna la alta. La nivel de judet sunt 92.000 de porci. O comparatie cu statistica anterioara arata ca in decurs de doua luni, numarul total al porcilor a scazut cu aproape 500 de capete, in ciuda faptului ca in acest interval au avut loc numeroase fatari. Scaderea efectivelor se poate pune si pe seama taierii animalelor in lunile respective pentru consum propriu de catre cei care prefera sa aiba congelatorul plin. ~n general, porcii se taie la o anume greutate care asigura un randament optim la sacrificare. Ca urmare a acestei situatii, din statistica rezulta ca aproape 45.000 de porci vor atinge in timp greutatea de taiere de 90 -110 de kilograme si chiar peste. Pe categorii de greutate situatia se prezinta astfel< intre 50 si 80 de kilograme sunt circa 15.000 de capete, intre 80 si 110 de kilograme sunt circa 20.000 de capete si peste 100 de kilograme circa 10.000 de capete. Animalele din cele trei categorii de greutate insumate inseamna circa 45.000 de capete.

Porcii unguresti ar putea salva piata romaneasca

Optimistii incurabili sustin ca in ciuda efectivelor scazute de porci pentru taiere existenti in judet, cu putin peste jumatate din media anilor anteriori, pe piata nu se va simti criza de carne. Au grija intermediarii si procesatorii de acest aspect. Asemeni anului trecut, se estimeaza ca foarte multi porci adusi din Ungaria vor fi taiati in gospodariile din Romania, fiind vorba despre zona de granita. Se estimeaza o concurenta acerba intre porcii romanesti si cei unguresti. Nu exista niciun motiv sa nu dam crezare acestor supozitii. Pana prin luna iunie a acestui an, din Ungaria s-au adus, in special fara acte, zeci de mii de purcei care au ajuns in curtile cetatenilor. Respectarea restrictiilor impuse de Uniunea Europeana privind comercializarea porcilor a condus la inchiderea targurilor pentru porci. Cu toate aceste restrictii, unii crescatori de animale risca si ii scoata la vanzare. Altii mai circumspecti prefera vanzarea porcilor grasi, dar si a purceilor prin mica publicitate. De cele mai multe ori, indiferent de varsta si greutate, porcii isi afla cumparatori. Saptamana aceasta, in targurile din judet se vindeau cu 120-150 lei purceii de 6-8 saptamani (la mai putin de jumatate pretul din perioada de vara), iar pentru porcii grasi cu greutati cuprinse intre 110-135 de kilograme se cerea 8 lei/kilogram. Pe fondul insuficientei porcilor grasi pentru taierile traditionale de Craciun, cunoscatorii in materie sustin ca preturile porcilor cu greutati cuprinse intre 100-130 de kilograme ar putea sa creasca cu 1-1,5 lei/kilogram, in vreme ce porcii peste 150 de kilograme ar putea avea pretul de 7,5 lei/kilogram.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Cupa Mondiala din Africa

Asculta acest articol Reprezentativa Olandei s-a calificat in finala Cupei Mondiale, dupa ce a invins, cu scorul de 3-2 (1-1),