Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Oamenii lui Băsescu s-au înfruptat din răscumpărarea pentru ziariștii răpiți în Irak

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fostul procuror Ciprian Nastasiu, cel care l-a deferit justiției pe Omar Hayssam, susține că despre răscumpărarea jurnaliștilor răpiți în Irak a auzit, la acel moment, “o poveste șocantă, interesantă, din surse americane și irakiene”, precizând că au fost mai multe scenarii privind banii dați.
Întrebat despre faptul că s-ar fi plătit 12-13 milioane de dolari pentru recuperarea românilor din mâinile răpitorilor, bani din care ar fi ajuns cu mai puțin de patru milioane de dolari “la destinație”, Nastasiu a spus: “Așa cum scriu și-n carte, paragraful cu privire la răscumpărare sună în genul următor: «Am auzit o poveste șocantă, interesantă, din surse americane și irakiene, la acel moment»”.
“Eu nefăcând parte din celula de criză și neparticipând la negocieri pentru eliberarea jurnaliștilor, nu m-a interesat acest aspect. Aceste documente și aceste negocieri sunt clasificate și sunt sub directa administrare și gestionare a celulei de criză de la Cotroceni. Singurii care ar putea să dea un răspuns clar și să lămurească pentru totdeauna această problemă sunt cei care au făcut parte din celula de criză – dacă au fost date sumele de bani și dacă au lipsit din aceste sume de bani. Sunt mai multe scenarii, nu e singurul pe care l-am auzit. Suma este și mai mare, se vorbea de o altă sumă la un moment dat, de un cont bancar, de o bancă implicată în această operațiune, de bagaje pierdute în Afganistan, deci sunt mult mai multe variante de lucru”, a explicat Nastasiu, răspunzând astfel și întrebării referitoare la faptul că nu a făcut demersuri judiciare pentru identificarea potențialilor beneficiari ai sumei de patru milioane de dolari, din cele 12-13 milioane ce ar fi urmat să fie plătiți celor care îi dețineau pe jurnaliștii români în Irak.
Ciprian Nastasiu a acceptat ca mărturiile sale să fie cuprinse în cartea “Prădarea României”, după ce și-a dat demisia din magistratură, în octombrie 2008, când a renunțat la funcția de procuror al Parchetului Curții de Apel Timișoara.
În legătură cu publicarea cărții în plină campanie electorală, autorul Victor Gaetan, prezent la conferința de presă, a susținut că președintele Traian Băsescu, de-a lungul celor cinci ani, a ascuns “în mod sistematic adevăruri și a acoperit crima organizată și nu răspunde acelor întrebări (despre fuga lui Hayssam)”.
“Decizia a fost luată de mine la sfârșitul anului 2008, când din surse siriene a devenit evident scopul vizitei președintelui Băsescu, în octombrie 2008, la Damasc, care a fost încă o dată să ascundă adevărul vis-a-vis de plecarea lui Omar. Acestea vin din surse siriene”, a explicat Gaetan.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns