Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Maramuresenii si-au testat gratuit glicemia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La nivelul judetului sunt 16.256 persoane care sufera de diabet

[slideshow id=1570]

In fiecare an, in Maramures sunt depistate persoane care sufera de diabet zaharat fara ca acestia sa stie insa acest lucru. In prezent sunt luati in evidenta medicilor de specialitate si a medicilor de familie 16.256 maramureseni cu diabet. Dintre acestia, 1.358 de pacienti au fost depistati in primele noua luni ale anului in curs. Avand in vedere ca in 14 noiembrie, in fiecare an se marcheaza Ziua Mondiala a Diabetului Zaharat, joi, in holul Hotelului “Mara”, cu acest prilej doritorii au avut posibilitatea sa isi testeze glicemia. Actiunea este organizata de Directia de Sanatate Publica Maramures, in parteneriat cu Centrul Judetean de Diabet Zaharat, Nutritie si Boli Metabolice Baia Mare.

De la orele diminetii baimarenii s-au asezat linistiti la rand pentru a reusi sa isi testeze glicemia. Cu toate ca au fost foarte multe persoane totul a decurs normal si in liniste. Daca o parte dintre cei prezenti stiau ca au probleme cu glicemia, altii insa ne-au spus ca este pentru prima oara camd se intereseaza daca au sau nu diabet zaharat. “Ma bucur ca se organizeaza aceasta actiune aproape in fiecare an. Nu stiu sa am probleme cu glicemia dar am rudenii care sufera de diabet zaharat si din aceastaa cauza am optat pentru a veni aici”, ne-a spus Elizabeta Uglar, 55 de ani. “Uneori “sar” de limitele normale si incerc sa fiu mai atent la alimentatie. Este drept ca nu fac sport dar mai merg pe jos tot pentru a ma mentine in limitele normale. Daca ar fi sa merg la spital pentru a-mi testa glicemia nu cred ca as avea rabdare sa stau acolo. Aici este liniste si lumea parca mai intelegatoare”, spune Ionica Pop, 62 de ani.

Alimentatia nesanatoasa, sedentarismul sunt principalele cauze ale diabetului

Medicii sustin ca in ultima perioada diabetul zaharat a fost depistat la persoane tinere. Acest lucru se datoreaza sedentarismului, lipsei unui sport, dar si a alimentatiei bogate in grasimi. “Testam glicemia din sange capilar iar in cazul in care este modificata persoana respectiva trebuie sa vina la Centru pentru a i se confirma acest lucru. Pacientii stiu ca trebuie sa se prezinte de cel putin doua ori pe an pentru a-si face un set de analize complet. Problema cu care ne confruntam este numarul mare de pacienti si uneori trebuie sa astepte mai mult pentru a fi consultati de medicul specialist”, a precizat dr. Luchiana Pruna, medic de specialitate din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta “Dr. Constantin Opris” Baia Mare. O astfel de campanie de depistare a diabetului zaharat ar fi necesara si in randul copiilor. “La ei este mai frecvent diabetul zaharat de tip I. Ar fi binevenita o campanie si in randul copiilor supraponderali. Simptomele la tipul I de diabet zaharat apar repede. Respectiv scaderea in greutate, urinat des, astenie etc. Dar la tipul II se merge ani de zile asimptomatic. Tipul II de diabet a fost depistat in ultima perioada in randul tinerilor. Dar, tot din cauza sedentarismului si a alimentatiei nesanatoase “, a mai adaugat dr. Luchiana Pruna. Cei care nu au reusit ieri sa isi testeze glicemia mai au posibilitatea sa faca acest lucru si in cursul zilei de azi, intre orele 8.30-11.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns