Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Noua formula a examenului de bacalaureat ramane valabila

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Prevederile referitoare la invatamantul obligatoriu de 11 clase, manualele optionale sau programa bazata pe competente raman deocamdata suspendate

Cu toate ca legea educatiei nationale a fost declarata neconstitutionala, elevii de clasa a XII-a nu vor avea de suferit. Daca noua formula a examenului de bacalaureat ramane valabila, nu acelasi lucru se poate spune despre celelalte modificari ale sistemului de invatamant. Prevederi, precum invatamantul obligatoriu de 11 clase, manualele optionale sau programa bazata pe competente raman deocamdata suspendate. Legea prevedea ca programele scolare sa acopere maximum 75% din numarul de ore, 25% urmand a fi alocate cadrelor didactice pentru “individualizarea modului de predare”. De asemenea, planurile-cadru pentru invatamantul secundar ar cuprinde 60% discipline din trunchiul comun, 20% curriculum diferentiat si 20% curriculum la decizia scolii/curriculum in dezvoltare locala.

Invatamant pentru cei capabili de performante deosebite

Liviu Pop, presedintele Sindicatului Liber din Invatamant Maramures (SLI MM), a precizat ca, potrivit noii legi a educatiei nationale, scolile urmau sa fie conduse de consilii de administratie din care sa faca parte atat parinti, profesori, cat si reprezentanti ai autoritatilor locale. Consiliul ar fi ales directorul, care nu ar fi avut dreptul sa faca parte din niciun partid politic, din momentul intrarii in vigoare a legii. Eliminarea conditiei de vechime pentru ocuparea unui post in invatamantul superior este o alta masura cuprinsa in Legea educatiei nationale. In alta ordine de idei, legea mai prevede evaluari la nivelul scolii a competentelor elevilor la sfarsitul claselor a II-a, a VI-a, a X-a, dar si evaluari nationale la sfarsitul claselor a IV-a, a VIII-a si a XII-a. In plus, la nivelul unitatilor de invatamant, se reglementeaza invatamantul pentru copiii si tinerii capabili de performante deosebite. Astfel, se pot organiza la nivelul scolii grupe sau clase cu olimpici cu conditii speciale de performanta. Copiii capabili de performante inalte beneficiaza, indiferent de varsta, de programe educative care le respecta particularitatile de invatare. Curtea Constitutionala a admis sesizarea si a decis ca Legea educatiei contravine Constitutiei. Noua lege nu va putea fi promulgata de presedinte, astfel ca ea va fi trimisa din nou spre aprobare la Parlament.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns