Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pentru a primi plata complementara, fermierul trebuie sa cultive minim 0,3 hectare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Culturile si pajistile permanente, viile si terenul necultivat nu fac obiectul acestui sprijin financiar

Efectuarea platilor partiale pentru plata unica pe suprafata a starnit nemultumiri beneficiarilor acestei forme de sprijin. Unii se intreaba daca vor primi sau nu suma integrala de peste 110 de euro la hectar sau nu. Din surse ale Agentiei de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) Maramures am aflat ca sumele vor fi achitate la nivelul stabilit pentru anul 2009.

Astfel, se acorda o plata nationala directa complementara decuplata de productie in sectorul vegetal, pentru culturile amplasate pe teren arabil, eligibil, in cuantum fix pe hectar< cereale (grau comun, grau dur, secara, orz, ovaz, porumb, sorg, orez, triticale, porumb dulce si alte cereale), culturi proteice (mazare, fasole de camp, bob, lupin dulce si linte), plante industriale (floarea soarelui, rapita, soia conventionala, in si canepa pentru fibra, tutun, in pentru ulei, plante medicinale, alte plante industriale), radacinoase (sfecla furajera, sfecla de zahar), cartofi, legume proaspete, capsuni, pepeni, flori si plante ornamentale, plante de nutret, loturi semincere, alte culturi pe teren arabil. Parcela cultivata trebuie sa fie de minim 0,3 hectare. Culturile permanente, pajistile permanente, viile si terenul necultivat nu fac obiectul acestei scheme de sprijin financiar.

Cererile vizate de Directia Agricola se depun la APIA

Se acorda plata nationala directa complementara in sectorul vegetal pentru sfecla de zahar, producatorilor agricoli care indeplinesc urmatoarele conditii specifice de eligibilitate (conform art. 1, alin. 5 din Ordinul MAPDR nr. 118/2009). Cererile de solicitare a platilor pana la data de 15 mai a anului in curs, conform formularului de cerere de plata, in care bifeaza plata nationala directa complementara pentru sfecla de zahar, se depun la centrul local al APIA> suprafata pe care este amplasata cultura de sfecla de zahar este eligibila si este destinata exclusiv productiei de zahar> producatorul agricol incheie in termen, inregistreaza si vizeaza la DADR si depune in termen la APIA documentele doveditoare specifice> plata nationala directa complementara pentru sfecla de zahar, decuplata de productie, se acorda in cuantum fix numai pentru suprafata din contractul de producere a sfeclei de zahar cu o fabrica de zahar, incheiat in anul in curs.

Conform Ordinului MAPDR nr. 164/2009 privind recunoasterea Acordului interprofesional pentru sfecla de zahar – recolta anului de comercializare 2009/2010, intre cultivator si fabrica de zahar va fi intocmit un contract de producere, cumparare, livrare si plata recunoscut de catre MAPDR prin Ordin, ca instrument legal pentru aplicarea schemelor de sprijin pentru agricultori referitor la recolta anului de piata 2009/2010. Acest sprijin ii intereseaza in special pe maramuresenii care mostenesc suprafete arabile in alte judete unde aceasta cultura este cultivata intens.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns