Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Maramuresenii pot contribui cu sugestii pentru modificarea legii adoptiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Propunerile se pot face pana in 8 ianuarie 2010

[slideshow id=1899]

Tot mai multe persoane prefera sa adopte copii ca sa obtina venituri la bugetul familiei. In lipsa unor locuri de munca, o astfel de initiativa devine profitabila. Sunt cunoscute cazuri in localitati din jurul Baii Mari si Tara Lapusului, unde o familie a infiat chiar si doi copii. Pentru astfel de persoane interesate sa adopte copii, Legea va fi modificata incepand din 2010.

Un lucru este cert: doua persoane de acelasi sex nu vor putea infia niciodata impreuna un copil, iar adoptia copilului al carui parinte firesc nu a implinit 14 ani, este interzis, potrivit unui proiect de lege supus dezbaterii publice de Oficiul Roman pentru Adoptii, pentru modificarea si completarea Legii nr. 273/2004, privind regimul juridic al adoptiei. Nu va putea infia nici persoana care a fost condamnata definitiv pentru o infractiune impotriva persoanei sau impotriva familiei, savarsita cu intentie, sau pentru orice alta infractiune care ar face-o incompatibila cu calitatea de parinte. Se propune, de asemenea, ca pentru motive temeinice instanta judecatoreasca sa poata incuviinta infierea chiar daca diferenta de varsta dintre adoptat si adoptatori este mai mica de 18 ani, dar nu sub 16 ani. Trebuie sa consimta la adoptie copilul care a implinit varsta de 12 ani, cu exceptia cazului in care acesta sufera de un handicap mintal, proiectul de lege stabilind si faptul ca parintii firesti ai copilului, respectiv tutorele, isi pot da acordul pentru infiere numai dupa trecerea a 45 de zile de la data nasterii.

Cei care adopta primesc o indemnizatie lunara de 800 de lei

Modificari si completari se aduc si in ce priveste procedura adoptiei interne< atestatul de persoana sau familie apta sa adopte poate fi retras daca se constata faptul ca s-au ascuns ori au fost furnizate informatii false cu ocazia realizarii evaluarii> nu mai sunt indeplinite conditiile in baza carora a fost eliberat atestatul> daca se constata implicarea directa a persoanei/familiei atestate in identificarea unui copil potential adoptabil. Valabilitatea atestatului inceteaza ca urmare a expirarii, a modificarii configuratiei familiei atestate prin decesul unuia dintre membri sau prin divort, precum si in cazul casatoriei sau decesului persoanei atestate. Referitor la deschiderea procedurii adoptiei, planul individualizat de protectie are ca finalitate adoptia interna daca: dupa instituirea masurii de protectie speciala a trecut 1 an si parintii biologici ai copilului ori, dupa caz, rudele pana la gradul IV ale acestuia nu pot fi gasite ori refuza sa colaboreze cu autoritatile pentru reintegrarea in familie> parintii si rudele pana la gradul IV declara in scris ca nu doresc sa se ocupe de cresterea si ingrijirea copilului si in termen de doua luni nu isi retrag declaratia. In cazul in care copilul a fost inregistrat din parinti necunoscuti se ia in considerare procedura adoptiei in cel mult 30 de zile de la eliberarea certificatului de nastere. Daca proiectul va fi aprobat, adoptatorii vor beneficia de concediu de acomodare de 3 luni si de o indemnizatie lunara de 800 de lei, in situatia in care copilul incredintat in vederea adoptiei a implinit varsta de 2 ani pana la data punerii in executare a hotararii de incredintare. Daca beneficiarul concediului si a indemnizatiei decedeaza, dreptul se transfera asupra celuilalt sot adoptator, perioada in care se afla in concediu considerandu-se vechime in munca. Pentru mai multe informatii proiectul de lege poate fi consultat pe site-ul www.adoptiiromania.ro, sugestii acceptandu-se pana in data de 8 ianuarie 2010.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Karate. CN Taekwondo ITF

Asculta acest articol “Dragonii” au castigat 26 de medalii In perioada 11 – 13 martie, s-a desfasurat, la Oradea, Campionatul