Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Miercuri, crestinii ortodocsi praznuiesc Botezul Domnului

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sarbatoarea reprezinta Botezul in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus de catre Sfantul Ioan Botezatorul

Aceasta zi marcheaza sfarsitul ciclului de sarbatori dedicate Anului Nou. Sarbatoarea reprezinta Botezul in apa Iordanului a Mantuitorului Iisus Hristos de catre Sfantul Ioan Botezatorul. Boboteaza mai este cunoscuta si sub numele de Epifanie, Teofanie, Aratarea Domnului.

La 30 de ani, in plinatatea varstei barbatului desavarsit, Iisus a venit la Iordan, acolo unde Ioan Botezatorul invata si boteza cu botezul pocaintei. El le spunea celor care ascultau de cuvantul lui: “Nici eu nu-L stiam pe El, dar Cel care m-a trimis sa botez cu apa, Acela mi-a zis: peste Care vei vedea Duhul coborandu-Se si ramanand peste El, Acela este Cel ce boteaza cu Duhul Sfant. :i eu am vazut si am marturisit ca Acesta este Fiul lui Dumnezeu”. Cand a aparut Hristos pe malul Iordanului, Ioan, luminat de Duhul Sfant, ~l recunoaste si-L arata multimilor, zicand: “Iata Mielul lui Dumnezeu, Cel ce ridica pacatul lumii”. Aceasta marturie era foarte necesara israelitenilor, care asteptau pe Mesia cel profetit cu veacuri inainte. Dupa botezul lui Hristos cerurile s-au deschis, Duhul lui Dumnezeu S-a coborat in chip de porumbel si s-a asezat pe umarul Lui, iar tatal a marturisit: “Acesta este Fiul Meu cel iubit, intru care am binevoit!”.

Credinciosii se duc la biserica pentru a lua apa sfintita

Credinciosii ortodocsi se duc la biserica de Boboteaza pentru a lua apa sfintita, necesara pentru tamaduire si purificare. Cu o zi inainte, preotii merg pe la casele oamenilor cu crucea pentru a le sfinti. In ziua de Boboteaza, in toate bisericile ortodoxe, la rugaciunile arhiereilor si preotilor se sfinteste aghiasma mare. Daca este destul de frig, se pregateste o cruce de gheata, pentru a marca locul slujbei. In satele si orasele asezate pe maluri de ape, la final, preotul arunca in apa o cruce din lemn pe care feciorii se reped sa o scoata, chiar daca este ger de crapa pietrele. Cel care reuseste, va avea parte numai de bine tot anul. Se spune ca ziua de Boboteaza este inchinata purificarii apelor de fortele malefice. La ritualurile crestine de sfintire a apei, poporul roman a adaugat numeroase alte practici de purificare: stropirea, spalatul sau scufundarea rituala in apa raurilor sau lacurilor, strigaturi, aprinderea focurilor, afumarea vitelor si a anexelor gospodaresti.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns