Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In Maramures niciun profesor nu va fi dat afara din invatamant

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ministerul Educatiei anuntase ca in acest an se vor desfiinta 15.000 de posturi la nivel national

[slideshow id=2034]

Avand in vedere ca reprezentantii Ministerului Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului (MECTS) au anuntat ca in aceasta vara vor fi desfiintate la nivel de tara 15.000 de posturi, miercuri a avut loc intalnirea cu reprezentantii sindicali. Asa ca primul punct pe ordine de zi al intrunirii l-a constituit disponibilizarile din sistemul de invatamant. In urma unor calcule efectuate de Sindicatul Liber din Invatamant Maramures (SLI MM), judetul ar ramane fara 113 de angajati din sistem.

Liviu Pop, presedintele SLI Maramures ne-a declarat: “Asteptam fundamentarea notei din ordonanta privind reducerile de cheltuieli. Discutia a fost una informala, drept urmare nu am primit nicio informatie concreta de la reprezentantii Guvernului. Disponibilizarile nu se justifica, tinand cont ca si anul trecut s-a intamplat acest lucru. ~n plus, Educatia este singurul domeniu bugetar unde s-au facut reduceri de personal in anul 2009. Aceasta situatie va fi analizata, dupa care vom astepta Comisiile de Dialog Social. Lunea viitoare, cand vom avea o noua intalnire cu reprezentantii Executivului, speram sa avem informatii concrete”.

Se impune o reorganizare a retelei scolare

In cadrul intrunirii de ieri, MECTS a emis o serie de propuneri sindicalistilor pentru reducerea cheltuielilor. Liviu Pop a mai argumentat: “Ni s-au expus doua variante. Prima se refera la optimizarea retelei scolare pana la sfarsitul saptamanii viitoare, sa nu avem efective mai mari decat este necesar, sa nu avem  localitati izolate fara scoala. Cea de-a doua cuprinde patru masuri legislative, respectiv stabilirea catedrei pentru toti directorii si directorii adjuncti, in medie, la noua ore pe saptamana, in functie de marimea institutiei de invatamant, renuntarea la reducerea normei didactice de predare cu doua ore pe saptamana pentru personalul didactic de gradul I cu o vechime in invatamant de 25 de ani, majorarea efectivelor minime de prescolari si elevi care permit dobandirea personalitatii juridice a unitatii de invatamant, organizarea claselor I, a V-a si a IX-a din scolile din mediul urban, la limita maxima prevazuta de Legea invatamantului”. Pavel Filip, purtator de cuvant al ISJ Maramures a mentionat: “Noi lucram la proiectia incadrarii pentru anul scolar 2010-2011, luand in considerare aceasta cifra de 113 din Ordonanta de Urgenta”.

Conducerea Inspectoratului :colar promite ca in judetul nostru nu se va recurge la disponibilizari, iar in judetul nostru exista o strategie clara de gestionare a situatiei si nu vor fi date afara cadrele didactice. Mariana Pop ne-a declarat: “S-a spus, intr-adevar, ca de la 1 septembrie 2010 vor avea loc disponibilizari. Dar in judetul Maramures nu va fi dat afara niciun profesor. De fapt asa s-a spus si anul trecut si nu au fost disponibilizari, ci doar reorganizari ale retelei scolare. La fel va fi si in acest an. In alta ordine de idei, MECTS a impus inspectoratelor scolare din tara anumite conditii, precum clase cu cel mult 20 de elevi in ciclul primar, 25 in gimnazial si 30 in cel liceal. De asemenea, vor fi pastrati profesorii titulari, cadrele didactice cu vechime pana la intrarea in pensie. Prin reorganizarea retelei scolare nu vom mai avea clase cu sapte elevi, cum exista in unele institutii de invatamant. Nici situatii de cinci clase ale aceluiasi nivel care sa insumeze 50 de elevi. In asa fel ne vom face calculele incat sa nu fie nimeni disponibilizat”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns