Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sindicalistii din administratia publica au adunat semnaturi pentru declansarea actiunilor de protest

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe 2 februaurie se vor “incalzi” cu o greva de aversisment de doua ore

[slideshow id=2152]

Sindicalistii din administratia publica maramureseana vor sa continue ceea ce au inceput la sfarsitul anului trecut. Atunci au adunat semnaturi pentru a-si legitima protestele si a putea intocmi un calendar al acestora. S-au oprit din cauza alegerilor prezidentiale si a sarbatorilor de iarna. Au tot sperat ca noul Guvern va renunta sau va modifica in favoarea lor noua lege a salarizarii unitare a angajatilor din sistemul bugetar. Nu s-a intamplat nimic din toate astea, legea intrand in vigoare de la 1 ianuarie 2010.

Din pacate o noua amenintare, mult mai periculoasa, planeaza asupra lor. Este vorba de disponibilizarile masive din sistem, anuntate pentru urmatoarea perioada. Guvernantii, dar si liderii de sindicat de la centru, se intrec in a da asigurari ca din administratie nu va fi disponibilizat niciun angajat. Recent, Vasile Marica, presedintele sindicatului “Sed Lex”, declara in Baia Mare ca angajatii nu au de ce sa se teama pentru ca nu vor fi disponibilizari. E greu de crezut in aceasta poveste atata vreme cat Guvernul Boc a anuntat oficial ca pe parcursul anului 2010 isi vor pierde slujbele 100.000 angajati din sistemul bugetar. Precaut, Liviu Pop, presedintele Sindicatului din Administratia Publica Locala a trecut la adunarea de semnaturi pentru legalizarea actiunilor de protest. La nivelul judetului Maramures era nevoie de circa 650 de semnaturi pentru ca sunt in jur de 1.300 de sindicalisti in administratie. Era nevoie de acordul a jumatate plus unu din numarul membrilor de sindicat. Etapa a fost parcursa cu succes, sindicalistii intrecandu-se sa-si puna semnatura pe tabele, pentru ca fiecare se simte amenintat cu pierderea locului de munca. In cateva zile s-au adunat peste o mie de semnaturi, asa ca protestele pot sa inceapa.

Vor fi parcurse toate formele de protest

La sfarsitul saptamanii trecute, a avut loc sedinta extraordinara a Biroului Executiv al Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratie, in care s-a stabilit calendarul actiunilor de protest. Liviu Pop: “In unanimitate s-a luat decizia ca protestele sa inceapa in primele zile ale lunii februarie. Pana atunci se vor indeplini toate formalitatile pentru ca nu vrem sa ni se reproseze ca nu am parcurs etapele prevazute de lege. Marti, 2 februarie, toti functionarii din administratia publica vor intra in greva de avertisment si vor intrerupe lucrul timp de doua ore. Pe 9 februarie va avea loc un miting de protest in fata Prefecturii Maramures si vom organiza pichetarea institutiei. Acestea sunt proteste menite sa atraga atentia guvernatilor fata de problemele care exista in administratia publica. Daca nu vom reusi sa-i sensibilizam, atunci, pe 12 februarie, se va declansa greva generala in administratia publica pe termen nelimitat. Noi am inaintat premierului Boc o scrisoare in care am prezentat toate revendicarile pe care le avem in acest moment. Sigur, principala doleanta ramane renutarea la disponibilizari si realizarea unei reforme coerente in administratie. Pentru ca ceea ce ni se impune pe baza de forta poate fi definita oricum, numai reforma nu”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns