Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Statutul de somer, de neacceptat in randul populatiei din cauza saraciei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Majoritatea romanilor nu au reusit sa puna niciun ban deoparte “pentru zile negre”

[slideshow id=2405]

Cu salarii mici si cheltuieli extrem de mari, romanii nu au avut de unde sa puna ceva bani deoparte, pentru zile negre. De aceea, trecerea de la statutul de salariat la cea de somer este, pentru cea mai mare parte a romanilor, un dezastru. “Faptul ca romanii nu au suficiente active financiare la care sa apeleze in circumstante de stres financiar explica de ce somajul e asa de putin acceptat in Romania, de ce pensionarii sunt vesnic nemultumiti. Atunci cand omul este sarac, practic si o luna de stat in somaj este un dezastru pentru el”, a declarat economistul sef al BNR, Valentin Lazea, citat de Mediafax.

Oficialul BNR a aratat ca populatia Romaniei este de doua-trei ori mai saraca in active financiare decat cea a Cehiei sau Ungariei, chiar daca produsul intern brut al tarii noastre este la un nivel similar cu cel inregistrat in aceste state. Activele financiare ale gospodariilor sunt alcatuite in proportie de peste 70% din depozite si valuta, dar mai cuprind si contributiile la fondurile de pensii, politele de asigurari, titluri si actiuni.

Prea putine depozitele bancare

Romanii nu au avut suficient de multi bani pentru a constitui depozite la banci. ~n aceasta situatie, nici bancile nu au fondurile necesare pentru a acorda credite din surse interne, a explicat Lazea. Mai mult decat atat, romanii au profitat de relaxarea conditiilor de creditare, astfel ca au luat imprumuturi mai mari. Acum, in contextul in care criza financiara a condus la cresterea numarului de someri si la reducerea veniturilor, romanii au datorii pe care nu le mai pot plati. “Boom-ul de creditare din perioada 2005-2007 a dus populatia la limita posibila de indatorare. Trebuie intelese si bancile de ce au reticenta, de ce se uita de zece ori inainte sa mai acorde un credit nou”, a punctat oficialul BNR.

Productivitate mica, salarii pe masura

Salariile mai mici pe care le primesc angajatii romani, comparativ cu cele incasate de salariatii din alte state, se explica si prin productivitatea scazuta. Daca salariatii romani ar avea aceleasi performante ca si cei din strainatate, atunci angajatorii le-ar majora salariile, apreciaza economistul sef al BNR. “Este un mit ca avem o forta de munca supercalificata. Sa nu credeti ca investitorii straini, daca ar vedea productivitati ca in Cehia, nu ar plati aceleasi salarii. Ca o concluzie, saracia nu poate fi rezolvata fara o imbunatatire a sistemului educational”, a afirmat Valentin Lazea.

*****

La finele lunii ianuarie, numarul somerilor la nivelul tarii era de 740.982 de persoane, din care doar aproape 460.000 de persoane beneficiau de indemnizatia de somaj. Mai mult de jumatate din numarul total de someri sunt barbati.

Rata somajului a avansat de la 7,8% la finele lunii decembrie 2009, la 8,1% la 31 ianuarie 2010. O rata a somajului similara a fost consemnata in luna ianuarie a anului 1993.

M.F.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns