Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PDL și UDMR vor semna un protocol specific fiecărui județ din Ardeal

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Președintele UDMR, Marko Bela, a declarat luni că de marți vor începe negocierile în teritoriu pentru formarea coalițiilor la nivel județean cu PDL, inclusiv în instituțiile deconcentrate, explicând că formațiunea sa trebuie să caute formulele de colaborare “pe termen lung”.

UDMR a primit cinci funcții de prefecți și zece de subprefecți, șase sau șapte secretari de stat. Au mai rămas de stabilit funcțiile în instituțiile deconcentrate. Pentru aceasta, dar și pentru alte probleme ale guvernării, mai ales în plan local, liderii Coaliției s-au întâlnit luni la Parlament.

Zece zile de negocieri

“De mâine vor începe negocierile în interesul formării unor coaliții județene, inclusiv în ceea ce privește prezența specialiștilor celor două formațiuni – UDMR și PDL – în instituțiile deconcentrate ale statului, subordonate Guvernului, deci mâine vor începe discuțiile și în termen de 10 zile ne așteptăm ca fiecare organizație să aibă deja rezultatul acestor negocieri”, a declarat Marko, după participarea la ședința coaliției de guvernare.
Întrebat dacă aceste formule de colaborare la nivel local presupun denunțarea actualelor protocoale cu PNL, care există în unele județe, președintele UDMR a spus că formațiunea sa trebuie să gândească “pe termen mai lung”, astfel încât PDL și UDMR să nu se găsească “pe părți diferite ale baricadei”. “Trebuie să căutăm modalitățile de colaborare cât mai strânse și în administrațiile județene și cele locale, dar eu cred că acolo totuși trebuie să ne gândim pe termen mai lung (…) Este dorit ca și în administrațiile alese, cele județene și cele locale, să existe o colaborare și cele două formațiuni să nu se regăsească pe părți diferite ale baricadei, dar acest lucru este mult mai complicat, mult mai anevoios și se poate realiza eventual pe termen lung, nu imediat”, a explicat liderul UDMR.

PDL a cerut UDMR să rupă acordurile cu PNL

Prim-vicepreședintele PDL, Adriean Videanu, a declarat luni, după ședința coaliției, că până pe 20 ianuarie vor fi definitivate protocoalele de colaborare dintre PDL și UDMR la nivel local, fiind însă vorba doar despre județele din Ardeal. “Concluziile întâlnirii de astăzi sunt acelea de a stabili principiile de colaborare locală. A rămas ca până pe data de 20 ianuarie să primim protocoalele de colaborare locală, pe prioritățile județene, pe constituirea majorităților la nivel județean, astfel încât alianța la nivel național să se reflecte și la nivelul fiecărui județ”, a declarat Videanu.
Anterior întâlnirii cu Uniunea, Videanu spusese că PDL a solicitat UDMR să renunțe la alianțele locale cu PNL.
“Am avut o discuție la început cu dumnealor, cu UDMR ne-am înțeles mereu. Când am pornit la drum, am discutat ce e bine să facem și ce nu, iar una din probleme a fost să stabilim majorități și la nivel local”, a declarat vicepreședintele PDL Gheorghe Flutur, la finalul ședinței BPN al PDL.
Udemeriștii au condiționat formarea noilor majorități la nivelul consiliilor județene de reinstalarea propriilor oameni în fruntea direcțiilor deconcentrate, posturi din care au fost eliminați în timpul guvernării PDL-PSD, susțin surse din cadrul acestei formațiuni.
Problema se poate transforma într-un adevărat măr al discordiei în condițiile în care conducerea centrală a PDL este supusă presiunii mai multor filiale trasilvănene care se opun satisfacerii integrale a pretențiilor formulate de UDMR la nivelul deconcentratelor. Liderii locali nu doresc ca directorii democrat-liberali din deconcentrate să fie sacrificați pentru interesele altei formațiuni politice, susțin surse din cadrul acestui partid.

UDMR își nominalizează secretarii de stat

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat luni că Uniunea a stabilit deja persoanele care vor fi propuse pentru funcții de secretar de stat la Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului – Tanczos Barna – și la Ministerul Economiei – Borbely Karoly. Marko Bela a spus că în zilele următoare UDMR va decide și alte nume care vor fi propuse pentru funcții de secretar de stat. Potrivit unor declarații anterioare, UDMR ar urma să primească 6 sau 7 astfel de posturi.
Referindu-se la ocuparea unor posturi la șefia deconcentratelor, Marko a spus că asumarea guvernării presupune “și asumarea comună a răspunderii privind asigurarea conducerii deconcentratelor”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns