Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Primarii si IJPF Maramures intampina dificultati in demersurile de constituire a fasiei de protectie la frontiera cu Ucraina

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Exista terenuri incluse in fondul forestier national, in proprietatea personelor fizice si juridice care au pretentii

[slideshow id=2654]

In vederea aderarii Romaniei la spatiul Schengen, Uniunea Europeana ne-a impus o serie de cerinte care trebuie indeplinite “intocmai si la timp”, in conformitate cu graficul insusit de cel doua parti. Printre acestea se afla si constituirea fasiei de protectie pentru delimitarea frontierei de stat dintre Romania si Ucraina. Este vorba de o banda lata de 20 metri, pe o lungime de 240 kilometri, o buna parte dintre ei fiind in terenuri forestiere. Pentru realizarea acestei masuri, asumata de Romania odata cu integrarea in Uniunea Europeana, Guvernul a dat o Ordonata de Urgenta prin care fasia de frontiera a trecut din gestionarea administratiilor locale in cea a Politiei de Frontiera. O masura salutata de toate primariile implicate pentru ca acestea nu au nici oameni si nici fonduri pentru a intretine corespunzator fasia respectiva. Ca sa nu mai vorbim de faptul ca trasarea noii fasii de protectie nu era la indemana administratiilor locale. Printre cei care au insistat pentru aceasta OU a fost si primarul orasului Viseu de Sus, Vasile Ciolpan. Chiar daca nu mai au responsabilitati directe, primarii localitatilor traversate de fasie, Directia Silvica, Sistemul de Gospodarire a Apelor, Administratia Parcului Natural Muntii Rodnei trebuie sa se implice alaturi de Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera in realizarea masurii.

Comisar sef Ioan Oniga, inspector sef adjunct IJPF Maramures: “Fasia de protectie a frontierei de stat a fost trecuta in administrarea noastra. Dupa preluare au aparut o serie de probleme pentru constituirea fasiei, pentru asigurarea protectiei frontierei de stat. Avem terenuri incluse in fondul forestier national, in proprietatea personelor fizice si juridice, care sunt in arii protejate, in imediata apropiere a raului Tisa. Primarii trebuie sa le explice oamenilor ca aceasta fasie nu este un moft al politiei de frontiera, ci o prioritate a intregii natiuni. Pentru realizarea ei ne pregatim de cativa ani. Acum ne apropiem de termenul scadent si avem nevoie de implicarea tuturor factorilor responsabili. Noi asiguram resursele materiale, umane si toate celelalte, dar avem nevoie de sprijinul celorlalte institutii pentru ca sa ne putem duce misiunea la bun sfarsit”.

Primarii sustin ca si-au facut datoria

Am luat legatura cu cativa primari din localitatile situate pe traseul fasiei de protectie pentru delimitarea concreta a frontierei cu Ucraina, pentru a vedea cu ce dificultati se confrunta.

Grigore Turda, primarul comunei Sapanta: “Zona de fasie trece in mare parte peste terenurile care dau in Tisa. Sunt peste 100 de proprietari care sunt in aceasta situatie. Eu am lucrat ani multi la IJPF si stiu cat de important este acest obiectiv. Am informat oamenii prin televiziunea locala, prin discutiile pe care le-am purtat cu ei si pot sa afirm ca toti au inteles necesitatea de a renuta la cativa metri patrati de teren. Fasia va intra in patrimoniul IJPF. Sunt sigur ca nu va fi niciun caz de impotrivire. E bine ca administratiile locale au fost degrevate de intretinerea fasiei de frontiera. Noi nu aveam bani, insemne, resurse sa intretinem fasia sau drumurile de acces la ea”.

Gavril Bota, viceprimarul orasului Borsa, considera ca nu vor fi probleme deosebite, majoritatea terenurilor forestiere peste care va trece fasia sunt in proprietatea Romsilva. Mai sunt vreo 20 de proprietari, persoane fizice, care vor intelege necesitatea acestui obiectiv.

Ioan Covaci, primarul comunei Sarasau: “Ni s-a spus ca in caz de impotrivire a proprietarilor sa incercam sa le dam terenuri pe alte amplasamente. Acest lucru este imposibil deoarece avem inca multe validari la Legea 18, dar nu mai sunt terenuri disponibile. Asa ca singura solutie ramane constientizarea oamenilor asupra faptului ca fasia trebuie realizata”.

Vasile Ciolpan, primarul orasului Viseu de Sus: “Noi vom avea 32 km de fasie de frontiera care va trece mai ales pe ste pasuni alpine. Ele sunt in proprietatea unor persoane fizice (Livia Piso, Vasile Andreica, Vasile Coman, Eugem Toth, urmasii familiei dr. Iuga etc) care au zeci si sute de hectare. Nu va face niciunul caz pentru cativa metri de teren. Eu am facut demersurile necesare pentru ca fasiile sa fie preluate de IJPF, pentru ca, in noile conditii, nu ne ajungea bugetul sa o intretinem. Cred ca nu vor fi probleme de niciun fel cu constituirea fasiei de protectie”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns