Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In Maramures s-au desfasurat ample manifestari dedicate Zilei Mondiale a Pasarilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru elevi s-au pregatit concursuri, expozitii, prezentari powerpoint si carnavaluri

[slideshow id=2888]

[slideshow id=2900]

Ziua de 1 aprilie nu este numai Ziua Pacalelilor, ci si Ziua Pasarilor, reinaugurata in tara noastra in anul 1994. Reinaugurata pentru ca in Romania a mai fost sarbatorita in scoli in perioada interbelica, dar abandonata in anii ’50. Abia in anul 1993, Societatea Ornitologica Romana a facut eforturi pentru a o repune in drepturi, ea fiind acceptata de Ministerul Invatamantului in martie 1994.

Cu acesta ocazie, in Baia Mare s-a desfasurat Festivalul Concurs National-Ecologic de Creatie “Aripi”, eveniment care se afla la prima editie. Cu toate ca a avut loc pe data de 1 aprilie, activitatea nu reprezinta o pacaleala, ci este vorba de un amplu proiect scolar, cu implicarea a peste 1.000 de elevi din 27 de judete. Festivalul este o activitate avizata de Ministerul Educatie, Cercetarii, Tineretului si Sportului si inclusa in Calendarul activitatilor extrascolare.

Evenimentul a fost organizat de Scoala Generala “Nicolae Iorga”, gazda activitatii, Scoala cu clasele I-VIII Sasar si Scoala Ioan Popescu de Coas. Parteneri au fost Inspectoratul Scolar Maramures, Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie, Primariile din Baia Mare, Recea si Coas, Palatul Copiilor Baia Mare, Agentia de Protectie a Mediului, Asociatia “Concordia Sasar”, Fundatia “Copiii pentru Copii – Copiii Pacii” si, nu in ultimul rand, Asociatia de Promovare a Turismului Maramures. Un proiect initiat si coordonat de profesor dr. Rodica Silvia Pop, cadru didactic la Scoala “Nicolae Iorga”.

Elevii au participat la concursuri pe mai multe sectiuni

Deschiderea evenimentului a avut loc la ieri, la Scoala Generala “Nicolae Iorga”, in prezenta cadrelor didactice, elevilor si reprezenantilor institutiilor organizatoare. Cuvantul de deschidere a apartinut directorului institutiei gazda, Mihai Bolos, mai multe informatii despre proiect fiind oferite de coordonatoarea Rodica Silvia Pop.

Concursul a fost divizat pe mai multe sectiuni< creatie literara, creatie plastica, masti si costume si abilitati plastice. Peste 1.000 de copii din 27 de judete au compus poezii, povesti, au expus picturi, desene, colaje si casute pentru pasari, care ulterior vor fi amplasate in diferite zone verzi din Baia Mare. Cele mai bune creatii au fost premiate cu diplome si carti. O alta activitate a fost “Carnavalul Pasarilor”, in cadrul caruia elevii s-au costumat in aripate, cele mai bune costume fiind si acestea premiate.

Expozitie fotografica la Muzeul Judetean de Istorie

Tot in cadrul acestui proiect, la Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie a avut loc o expozitia intitulata “Lumea pasarilor pentru copii”, expozitie fotografica semnata de ornitologul si artistul baimarean Robert Hitter. Pot fi admirate 40 de fotografii exclusiv cu pasari din zona Baii Mari.

La incheierea acestui amplu proiect va fi publicat un almanah cu titlul “Aripi”. Potrivit initiatoarei si coordonatoarei proiectului, Rodica Silvia Pop, in urma extinderii proiectului de la stadiul national la cel international, acesta a fost selectat pentru finala Festivalului Mondial de Creativitate in Scoala de la Sanremo, din perioada 22-26 aprilie.

Elevi din Sighet si Oncesti au sarbatorit impreuna

Din 1994 Ziua Pasarilor a intrat in calendarul evenimentelor scolare sau, cel putin, in calendarul acelor scoli unde exista cate un profesor de biologie care sa “sfinteasca locul”. Acesta este si cazul Scolilor cu clasele I-VIII “George Cosbuc” din Sighetu-Marmatiei si din Oncesti unde profesorii Antoniu Krammer si Vasile Bud au grija sa motiveze elevii prin activitati interesante. De Ziua Pasarilor din acest an, cele doua scoli amintite, in parteneriat cu Liceul de predare in limba maghiara “Leovey Klara” – profesor Iuhos Emese, precum si Timur Chis din partea sectiei “Stiintele naturii” a Muzeului Maramuresului, au coordonat un eveniment in cadrul caruia, elevii au pregatit scurte eseuri, prezentari in powerpoint, au organizat o expozitie de planse si carti pe care le-au prezentat colegilor. Drept rasplata, Muzeul Maramuresului le-a oferit diplome.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns