Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

La 91 de ani, lt. col. (r) Iosif Brudasca vrea sa publice un volum de poezii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Bruder”, cum este poreclit, a luptat in cel de-al doilea razboi mondial si a fost impuscat de trei ori

[slideshow id=2924]

Este ferm convins ca Dumnezeu il iubeste. Asta pentru ca a luptat impotriva rusilor, dupa care a nemtilor si ungurilor pentru a cuceri Basarabia si respectiv Ardealul. A fost impuscat de trei ori si a supravietuit in mod miraculos. Nu regreta nimic din modul cum a trait in viata, iar acum, la cei 91 de ani, mai are o singura dorinta< sa-si publice un volum de versuri pentru a le ramane mostenire nepotilor si stranepotilor pe care ii are. In 1942 a urmat cursurile Scolii de ofiteri de rezerva, dupa care a infiintat un birou de aviatie. Este vorba de Iosif Brudasca, numit de colegii sai veterani de razboi care mai sunt in viata Bruder (in limba germana “frate”).

“Am luptat impotriva rusilor pentru a cuceri Basarabia, iar dupa ce am pierdut multe vieti omenesti aceasta part a tarii ne-a fost data. Apoi am intors armele impotriva nemtilor si a ungurilor. Asa ca am luptat pentru recucerirea Ardealului. Nu a fost usor. Am fost impuscat de trei ori si in mod miraculos am reusit sa raman in viata. Rusii au tras in noi si ofiterul a observat ce se intampla. Mi-a facut semn sa cobor pentru ca eram in pericol de a muri. Am ajuns pana in Cehoslovacia, in Muntii Tatra. Anii au trecut si iata ca sunt in viata”, povesteste cu nostalgie, dar si cu infrigurare locotenent colonel in rezerva, Iosif Brudasca.

A primit titlul de cetatean de onoare al municipiului

Lumea il admira si ii asculta cu interes povestile. Are un mod aparte de a se face placut si de a te captiva prin vorbele sale. Asa ca de-a lungul anilor a fost rasplatit pentru faptele sale de curaj si vitejie. A primit Medalia “Crucea comemorativa a celui de-al doilea razboi mondial 1941-1945”, pentru serviciile militare aduse statului roman i-a fost daruit titlul de cetatean de onoare al municipiului Baia Mare, in 20 decembrie 2007.

“A fost o sedinta mare la Primarie, cand am fost numit cetatean de onoare. Nu imi vine sa cred ce i se intampla lui Cristian Anghel. Sper ca viata dansului sa intre pe fagas normal, pentru ca este un om bun. Asta pentru ca intotdeauna a stiut sa asculte ce a avut omul simplu de spus”, ne-a mai spus Iosif Brudasca.

De-a lungul anilor a scris versuri

In ciuda intamplarilor pe care le-a trait, dar si a varstei pe care o are, “Bruder” nu se lasa. Scrie poezii prin care isi exprima sentimentele pe care le are fata de tara, parinti, de apropiati, dar si de Dumnezeu. Are insa o mare dorinta. Spera ca versurile pe care le-a asternut pe foi sa ii fie publicate intr-o buna zi. Asa va reusi ca inca un vis de-al sau sa devina realitate. Pana cand se va afla o editura in spatele careia sa fie un  om milos, Brudasca va continua sa arate documentele pe care le are, dar si diplomele nepotilor si stranepotilor si va povesti fragmente din viata sa tuturor celor dornici sa-l asculte.

Noi ii dorim sanatate multa si sa aiba parte de impliniri.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns