Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Galeria Purcaret a poluat din nou Valea Ilbei cu apa de mina

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Deocamdata nu a fost semnalata mortalitate piscicola in paraul Ilba sau raul Somes

[slideshow id=3051]

La dispeceratul Inspectoratului Judetean pentru Situatii de Urgenta Maramures s-a primit un apel telefonic, de la un angajat al Primariei Cicarlau, care semnala o noua evacuare accidentala a apelor de mina cantonate in galeria Purcaret, situata pe Valea Ilbei. Prefectul Pocol a dispus deplasarea la fata locului a unei echipe formata din pompieri militari, specialisti in domeniul mineritului si protectia mediului. Fenomenul de deversare a apei de mina este similar cu cel produs in data de 5 aprilie, cand a fost semnalat prima data.

Prefectul Sandu Pocol: “Nu a fost semnalata mortalitate piscicola in paraul Ilba sau raul Somes. Specialistii de la Sistemul de Gospodarire a Apelor au luat probe de apa care urmeaza sa fie analizate in laborator. Deocamdata nu se pune problema unei poluari accidentale. Eliberarea brusca a unor pungi de apa si namol din galerie se datoreaza precipitatiilor din ultima perioada si a unor surpari produse, care au contribuit la acumularea acestora”.

Gospodariile cetatenilor din zona sunt in pericol

Halda de steril din apropierea galeriei Purcaret nu este in siguranta. Dupa incetarea activitatii de productie, ea a ramas de izbeliste. Lucrarea miniera nu este in inventarul Companiei Remin, dar face parte din planul de inchidere a perimetrului. Din pacate, pana la aceasta data nu au fost alocate fonduri pentru lucrari de conservare si inchidere. Deoarece situatia de urgenta s-a repetat la un interval de numai doua saptamani, iar apa din galerie pune in pericol stabilitatea haldei de steril, se impune aplicarea unor masuri de siguranta. In acest sens, tinand cont de faptul ca precipitatiile din perioadele urmatoare pot antrena sterilul din halda si pune in pericol gospodariile cetatenilor din zona Ilba-Handal, trebuie realizat un canal de siguranta pentru evacuarea debitelor de apa. Prefectul Pocol va solicita Ministerului Administratiei si Internelor, Ministerului Economiei si Ministerului Mediului sprijin pentru alocarea cu prioritate a resurselor necesare pentru executarea lucrarilor de conservare si inchidere a perimetrului minier. Situatia din zona galeriei Purcaret este monitorizata permanent de catre personalul din dispeceratele SGA si ISU Maramures.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns