Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

In satele izolate din Maramures se simte lipsa Politiei Comunitare si de Proximitate

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Din pacate, primarii nu se prea implica in aceasta problema

[slideshow id=3086]

Sala Mare a Prefecturii a gazduit, joi, intalnirea Comisiei de Dialog Social pentru problemele varstnicilor. Prima problema discutata a fost legata de alocarea biletelor de tratament pentru aceasta categorie de beneficiari. Suprefectul Gyongyike Bondi a adus la cunostinta celor prezenti modalitatile de alocare a biletelor de tratament pentru pensionari. Ea a mai subliniat ca reglementarile CNPAS prevad ca in lunile iulie si august sa nu se aloce bilete de tratament pensionarilor. Totusi, in acest interval vor fi bilete in unitatile societatii care administreaza patrimoniul CNPAS.

Gavril Chehat , directorul coordonator adjunct al Casei Judetene de Pensii Maramures, a informat ca de la inceputul anului si pana acum au fost alocate 667 bilete, in patru serii. “Seria a cincea de bilete trebuie sa soseasca in curand. Vor fi disponibile 392 de bilete de tratament, data prezentarii in statiune fiind 5 mai”. Desi numarul biletelor primite sunt ca picatura intr-un ocean, daca il comparam cu cererile depuse pana acum (5.550 la numar), multi din cei care au aparut pe listele afisate la CJP nu le-au ridicat, astfel ca zeci de bilete au fost oferite “la liber”, a mai adaugat reprezentantul institutiei. Subprefectul a propus sa se faca o solicitare la Ministerul Sanatatii si la cel al Muncii pentru includerea Centrului de Recuperare de la Borsa pe lista unitatilor de tratament. Ar fi benefic pentru locuitorii judetului nostru, fiind aproape, dar si pentru faptul ca trateaza boli specifice zonei, a mentionat  Bondi. Ea a precizat ca se va redacta o solicitare in acest sens in numele Comisiei.

Varstnicii cer ajutorul Politiei de Proximitate

:tefan Lupsa, presedintele Asociatiei pentru Persoane Varstnice Caspev, a cerut ajutorul reprezentantilor Politiei de Proximitate pentru familiile care locuiesc in zone izolate. “~n Maramures sunt multe familii care traiesc in zone izolate, sunt persoane bolnave, vulnerabile, care ar trebui ajutate. O colaborare mai buna cu Politia de Proximitate, pentru a  ne cunoaste reciproc, ar fi benefica. E bine ca pensionarii sa cunoasca atributiile acestora, dar si politistii sa se apropie mai mult de persoanele singure, astfel ar putea fi prevenite unele situatii tot mai des relatate de mass media. ~n zona Borsa, Baiut sunt case izolate  cu persoane predispuse la acte in afara legii”. El a propus intalniri periodice intre asociatiile de pensionari si Politia de Proximitate in Baia Mare, Sighetu Marmatiei, dar si in alte localitati. Vlad Panzariu, coordonatorul Politiei de Proximitate, a spus ca in mediul rural nu exista o astfel de structura. ~nsa, nici in orase numarul celor care au astfel de atributii nu este prea mare< in Baia Mare sunt 13 politisti de proximitate, 4 in Sighet si cate 2 in celelalte orase. El a atras atentia ca e bine ca lumea sa cunoasca datele de contact ale politistului care actioneaza intr-o anume zona. “Au existat afise puse in urma cu patru ani pe scarile imobilelor, insa multe au disparut, dar este in derulare o actiune de acest gen, si vom distribui noi pliante”.  Panzariu a subliniat ca este foarte important ca oamenii sa respecte anumite proceduri pentru a nu cadea victime hotilor si talharilor, cum ar fi legitimarea fiecarei persoane necunoscute care bate la usa. Bondi a adaugat ca este necesar ca numarul de telefon al politiei din localitate sa fie pus la loc vizibil, pentru a putea fi apelat de urgenta daca este cazul. Ea  a mentionat ca in mediul rural se simte lipsa Politiei Comunitare. Din pacate, primarii nu se prea implica in aceasta problema.

Se vor verifica dosarele insotitorilor persoanelor cu handicap

O alta problema discutata la Comisia de Dialog Social a fost legata de ajutoarele de ingrijitor pentru persoanele varstnice. “Ele sunt o adevarata povara pentru primari. Sumele ce trebuie platite sunt din ce in ce mai mari. Sunt tineri care iau ajutor de insotitor pentru a-si intretine parintii bolnavi, in loc sa lucreze undeva. Cred ca este imoral sa se foloseasca banii statului cand este obligatia fiecaruia sa aiba grija de parinti. A devenit o meserie sa fii insotitor pentru parinti. Cu sumele respective s-ar putea face alte lucruri folositoare comunitatii. E adevarat, se simte lipsa centrelor pentru varstnici, dar ele ar putea fi realizate daca banii s-ar dirija in aceasta directie”, a spus subprefectul. Prin urmare s-a decis verificarea dosarelor insotitorilor persoanelor cu handicap. Reprezentantii comisiei au sustinut-o pe Bondi. “Noi am cerut centre pentru varstnici, nu ajutoare”, a spus Lupsa. “Ar trebui sa le fie interzis copiilor sa beneficieze de ajutor pentru ingrijirea parintilor”, “Raul trebuie taiat din radacina. Comisia de medici nu le acorda drepturile daca nu primeste bani”, sunt cateva din punctele de vedere ale reprezentantilor din sala.

La intalnire au participat reprezentanti ai asociatiilor de pensionari din judet, Casei de Asigurari de Sanatate, Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca si ai Politiei de Proximitate.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns