Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Romania-Ungaria, din nou fata in fata

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ungaria a trecut de alegerile parlamentare. Partidul lui Viktor Orban a castigat fara drept de apel. Datorita scorului zdrobitor, socialistii au fost scosi din joc, iar partidul de dreapta FIDESZ  va guverna singur.  Se presupune ca urmatorii ani viata politica maghiara va avea parte de liniste. Acelasi vis il are si Traian Basescu. El isi doreste un partid care sa guverneze singur, fara aliati. Coalitiile de guvernare, dupa opinia sa, sunt raul suprem care a bantuit Romania post comunista. Niciuna dintre aliantele de guvernare nu a tinut. CDR, apoi Alianta DA, s-au spart dupa o serie de scandaluri. Concluzia ar fi ca politicienii romani nu sunt facuti pentru aliante.

Adevarul e ca peste tot aliantele merg prost. E de preferat, desigur, ca un singur partid sa-si asume responsabilitatea guvernarii.

Ca si Romania, de acum inainte va fi condusa de un partid de dreapta. PDL si UDMR fac parte din Partidul Popular European, ca si FIDESZ. Doctrinar, nimic nu le impiedica sa colaboreze. Totusi, se asteapta la o inrautatire a colaborarii. Partidele de dreapta sunt artagoase, adesea ascund in randurile lor elemente radicale, de nuanta nationalista. In perioadele de criza, mai mult decat in vremurile normale, ies la iveala diferentele. Statele se inchid in sine, crizele alimenteaza vechi dispute istorice, adeseori in mod gratuit si nejustificat.

Personaj conflictual, Viktor Orban este recunoscut pentru incursiunile sale in viata politica din Romania. Cu mare apetenta pentru situatiile conflictuale, Traian Basescu va avea in premierul maghiar un partener de dialog nu tocmai comod. FIDESZ preia guvernarea intr-un moment in care in Romania se dezbate un subiect pe cat de fierbinte, pe atat de controversat. Este vorba despre “modernizarea statului”. UDMR deja si-a spus punctul de vedere, renuntarea la expresia “stat national”.

Pornita ca o campanie electorala, cu o puternica infuzie de demagogie din partea lui Traian Basescu, din diverse motive ce tin de o demagogie care translateaza granitele statelor, tema reformei statului roman va avea in Viktor Orban un adeversar incomod. UDMR se va vedea obligat sa joace la doua capete, intre doi politicieni fara scrupule atunci cand este vorba despre interesele lor destul de meschine, tinand doar de imaginea proprie.

E de presupus ca de acum inainte Traian Basescu nu se va mai putea plimba in voie prin |inutul Secuiesc fara sa se gandeasca la faptul ca Viktor Orban ii urmareste fiecare miscare. La randul sau, premierul de la Budapesta nu va face vizite fulger prin Transilvania fara sa primeasca replici de la presedintele de la Bucuresti. Se poate spune ca, dupa un numar de ani linistiti, cele doua tari se vor afla din nou in competitie. Ramane de vazut daca va fi benefica ambelor parti.

Fara indoiala se intra intr-o noua era a relatiilor internationale. Germania refuza ajutorul propus de UE Greciei. Spaniolii s-au saturat de prezenta romanilor in spatiul lor si ies in piete cu pancarde deloc magulitoare pentru straini. Criza obliga statele la o re-evaluare a relatiilor dintre ele.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns