Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Finantele au restituit taxa de prima inmatriculare la 600 de baimareni

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O mie de persoane au actionat in judecata Finantele Publice pentru a-si recupera banii

[slideshow id=3234]

De aproape un an, Finantele platesc sumele corespunzatoare taxei de prima inmatriculare celor care au actionat in instanta institutia. Pana acum 600 de baimareni au intat in posesia banilor dar mai au de luat bani inca aproximativ 400 de cetateni. Vasile Gradisteanu, director adjunct al Administratiei Finantelor Publice Baia Mare, a afirmat ca 1.000 de persoane au actionat in judecata Finantele Publice pentru a-si recupera banii achitati sub forma taxei de prima inmatriculare.

Persoanele in cauza au deschis actiuni in instanta pentru restituirea contravalorii ei, pe motiv ca taxa a fost instituita abuziv. Practic, toti cei care au urmat calea in justitie au avut castig de cauza. Unii au intrat deja in posesia banilor altii inca nu. Cei din urma tebuie sa se prezinte cu o cerere de restituire, copie dupa sentinta si dupa chitantele care atesta plata taxei si in cateva zile intra in posesia banilor. Plata se poate face cash sau in cont bancar, daca solicitantul indica acest lucru. Sunt insa si cateva situatii mai deosebite. De exemplu, daca avocatul care a sustinut cauza platitorului taxei nu depune cererea de restituire, persoana in cauza nu primeste banii. “Noi suntem interesati sa platim cat mai repede aceste sume pentru ca sunt sentinte in care sunt prevazute si majorari de intarzire pe care trebuie sa le platim noi persoanei respective. Dar in lipsa unei cereri de restiture noi nu putem face platile”, a spus Gradisteanu. De ce sa fie intersati avocatii sa nu depuna acesta cerere in numele clientilor lor? Pentru ca onorariul lor este procent din suma primita de client, iar daca tergiverseaza cazul majorarile de intarziere cresc in fiecare zi. Surprinzator, dar exista si astfel de cazuri in Baia Mare.

Taxa pe poluare nu poate fi restituita

Practic, Finantele trebuie sa plateasca pentru persoanele care au castigat in instanta contravaloarea taxei pe poluare, chelttuielile de judecata dar si majorarile de intarziere stabilite de instanta care a judecat cazul. Ele se calculeaza de la data platii taxei de prima inmatriculare pana cand Finantele restituie suma respectiva. Directorul adjunct al AFP Baia Mare a mai spus ca cererile trebuie bine verificate pentru ca sunt multi cetateni care au primit diferenta intre taxa de prima inmatriculare si taxa pe poluare si cu toate acestea solicita restituirea integrala a sumei. Nu demult a aparut o alta moda. Cea a incercarii de restituire a taxei pe poluare. Interlocutorul spune insa lumea a inceput sa faca actiuni in instanta pentru a-si recupera si acesti bani, dar el nu crede ca au castig de cauza. ~nsa pot refuza plata acestei taxe pentru ca dupa ce au achitat-o nu mai au cum sa o recupereze.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns