Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sindicatele din E.ON Gaz spera sa se evite concedierile

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Conducerea a anuntat ca va da afara 1.800 de angajati

Conducerea Federatiei Sindicale Gaz Romania a atras atentia cu ceva timp in urma ca 30% dintre angajatii E.ON risca sa fie disponibilizati. Compania anuntase ca numarul celor care vor trebui sa fie concediati este de 1.800 persoane la nivel national. Ea si-a motivat masura pe care intentioneaza s-o aplice prin faptul ca nu mai poate supravietui din cauza faptului ca Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) nu a aprobat majorarea tarifelor de gaz metan.

“Problema care ne deranjeaza este ca se invoca tarifele ANRE pentru acest gest patronal. Ce ne irita mai mult este faptul ca partea romana nu se implica. Conducerea companiei E.ON are dreptate. Ea nu vrea sa faca vanzare de gaz pe banii companiei, adica sa aduca bani de acasa. Aceasta, in conditiile in care ANRE refuza majorarea tarifelor. De ce reprezentantii Consiliului de Administratie, in numele statului roman, nu au anuntat situatia in care ne aflam. Suntem tarati intr-un razboi cu reguli care nu prea exista pe piata romaneasca”, ne-a declarat Eugen Luha, presedintele Federatiei Gaz Romania. El a spus ca procentul de dipsonibilizari de 30% ar urma sa se aplice si in Maramures.

Pe 17 mai, intalnire sindicate-conducere

Statul roman detine 49% din actiunile companiei E.ON Gaz Romania. “Daca firma intra in pierdere datorita tarifelor mici si statul este vizat. De aceea reprezentantii statului ar fi trebuit sa informeze despre acest lucru si ca pierderea financiara ar conduce la concedieri masive. Dar nimic din toate acestea nu s-au intamplat”, a spus Eugen Luha. El atrage atentia ca a da 1.800 de oameni afara ar insemna un risc enorm pentru securitatea retelei de gaz metan si a populatiei. “Daca va fi cazul vom apela la mijloace de protest legale sindicale. Ii vom chema in judecata pe cei din conducere sa explice in justitie pe ce baza legala s-a gandit disponibilizarea. Era firesc ca ministrul Videanu sa se consulte cu ANRE si sa discute aceste probleme cu conducerea companiei E.ON.

Presedintele ANRE, Petru Lificiu, trebuia sa explice logica acestor tarife, dar in afara de cateva declaratii vehemente n-a facut nimic. Cu atat mai mult cu cat disponibilizarile masive pun in pericol securitatea retelei. Din lipsa de personal pot sa apara oricand explozii. De aceea vor fi verificate normele munca timp”. Interlocutorul spera totusi sa fie oprita intentia de disponibilizare pentru ca “o astfel de masura este imposibil de aplicat, e nevoie de forta de munca”. Pe data de 17 mai va avea loc o intalnire intre reprezentantii salariatilor si conducerea companiei in care se va analiza situatia.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns