Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Elevii Scolii “Alexandru Ivasiuc” au participat la o prezentare speciala de carte

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Este vorba de editia bilingva romana/franceza ca o modalitate de apropiere a copiilor de lectura intr-o limba straina

[slideshow id=3601]

Biblioteca Judeteana “Petre Dulfu” a demarat, la inceputul anului 2009, la initiativa lui Teodor Ardelean, directorul institutiei, activitatea culturala orala “Cartea de vitrina” cu scopul de a valorifica si promova colectiile bibliotecii. Activitatea consta in prezentarea, de catre personalul de specialitate al bibliotecii, fie intra muros, fie extra muros, a unor lucrari diverse din fondul institutiei, selectate dupa criterii proprii, care merita sa fie “asezate in vitrina”.

Astfel, continuand seria acestor actiuni, bibliotecarele Laura Horvath si Paula Rus de la Sectia pentru copii a Bibliotecii Judetene “Petre Dulfu” s-au aflat in mijlocul elevilor din clasele V-VIII de la :coala cu clasele I-VIII “Alexandru Ivasiuc”, incarcate cu volume special aduse pentru ei cu scopul de a le prezenta expozitia de carte intitulata “Editia bilingva romana/franceza- modalitate de apropiere a copiilor de lectura intr-o limba straina”. Gazde primitoare au fost profesoara de limba franceza Eliza Pop si bibliotecara scolii, profesoara  Elena Pop.

Copiii au fost invitati la programele de vacanta ale bibliotecii

Scopul principal al acestei prezentari de carte, pe care bibliotecarele Sectiei pentru copii au desfasurat-o extra muros, a fost acela de a oferi copiilor un suport concret pentru dezvoltarea competentelor de comunicare in limba franceza prin dobandirea si dezvoltarea de cunostinte, deprinderi si atitudini specifice care sa poata fi utilizate adecvat in situatii de comunicare reale. Folosirea, pe langa limba franceza, a limbii materne in cadrul actului lecturii, ca varianta paralela, care traduce textul din limba straina, explica si lamureste diversele aspecte ale limbii, accelereaza ritmul de invatare al elevilor. Printre cartile prezentate s-au numarat: Gradinarul Putois de Anatole France, Mateo Falcone de Prosper Mérimée etc., din colectia “Bufnita” de la Editura Paralela 45, colectie bilingva de literatura pentru copii, unica in peisajul cultural romanesc, care a castigat Premiul Francofoniei al Asociatiei “Prix Saint-Exupéry 2006 Valeurs jeunesse” si care cuprinde povestiri traduse din limbi de circulatie universala< franceza, engleza, spaniola, germana, italiana, seria cartilor Povestea bradutului, Ariciul “rege”, Tanara camila, Elefantelul nazdravan, Cocosul argintiu, aparute la Editura Alcor Edimpex, care contine povestiri ce pun context noi cunostinte acumulate in cadrul orelor de limba franceza si propune spre lectura texte pline de umor, seria Biblioteca bilingva aparuta la Editura Junior (Bucuresti), care ofera texte paginate in oglinda, in limba romana si franceza< Basme de Ch. Perrault, Copacul albastru de Jean-Louis Maitres editia bilingva romana/franceza aparuta la Editurile Nimbus si Editex care propune spre lectura povesti minutate de Fratii Grimm< Hansel si Gretel, Scufita Rosie, Cheita fermecata de Maurice Careme care cuprinde poeme alese pentru copii si Domnisoara Ursuza, un inedit roman pentru copii scris de Iulia Hasdeu. Tiparite atragator, in volume bilingve, cartile prezentate sunt un complement didactic deosebit de util pentru cei care invata limba franceza si constituie o lectura placuta si relaxanta pentru timpul liber. La finalul activitatii, copiilor le-a fost adresata invitatia de a participa la programele de vacanta ale bibliotecii reunite sub genericul “Ofera-ti o zi minunata de vacanta in biblioteca!”

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns