Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ce pregatesc sindicatele pentru a contracara reducerile stabilite de Guvern?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cartel Alfa va depune o plangere la Organizatia Internationala a Muncii

Dupa ce motiunea a cazut, reducerea salariilor bugetarilor si a pensiilor este o certitudine. Incerta este data de la care se vor aplica aceste masuri. Daca e sa-i dam crezare ministrului Finantelor, platile diminuate vor fi efectuate in luna august insa exista si varianta ca de luna viitoare sa se opereze “taierile”. Pe de alta parte, Opozitia a atacat la Curtea Constitutionala aceste prevederi, fapt ce poate intarzia momentul. Oricum, sindicatele nu vor sta cu mainile in san. Ele sunt decise sa lupte poate mai aprig ca pana acum.

Chiar si pe acest fond de neclaritate al institutiilor centrale, liderii sindicatelor din administratie apreciaza ca, in luna iulie, angajatii din primarii si prefecturi, dar si ceilalti functionari publici vor incasa salariile diminuate cu 25%. Ei considera ca  nu se vor face modificari in contractele de munca pentru ca nu exista motive imputabile angajatilor, se va lucra doar la nivelul salariului brut. Insa salariatii ar putea sa atace in instanta aceasta masura. In privinta pensiilor,  reducerea de 15% se va putea aplica cu usurinta de luna viitoare. Recalcularea se poate face usor, pe baza punctului de pensie redus si nu trebuie sa se faca modificari in dosarele de pensii, au spus surse din cadrul Casei Judetene de Pensii Maramures. Pensia va rezulta prin inmultirea punctajului fiecaria cu noua valoarea a punctului. Potrivit proiectului de lege care a trecut de Parlament punctul de pensie ajunge la 622,9 lei, de la precedentul de 732, 8 lei.

Scrisoare deschisa adresata presedintelui

Cum va actiona Confederatia Sindicala Cartel Alfa pe mai departe? “Vom depune la Organizatia Internationala a Muncii o plangere pana pe 19 iunie. Acesta este primul pas pe care-l vom face. De asemenea, dorim sa obtinem o rezolutie speciala pentru Romania din partea Congresului CSI”, ne-a declarat Florin Hossu, presedintele Cartel Alfa Maramures. El a spus ca se va redacta o scrisoare deschisa catre presedintele Romaniei pentru a cere returnarea catre Parlament a legii reducerilor. Cu ocazia depunerii scrisorii, pe data de 25 iunie este programata pichetarea administratiei prezidentiale. Liderul Cartel Alfa Maramures spune ca va fi initiata o campanie a cetatenilor impotriva parlamentarilor care au votat pentru promovarea legii reducerilor, prin scrisori adresate acestora. Hossu a mentionat ca viitoarele actiuni de protest vor fi decise dupa consultarea individuala a membrilor de sindicat, asupra modului de actiune si a participarii acestora. El crede ca cele cinci confederatii sindicale nationale isi vor da din nou mana si vor gasi o modalitate comuna de lupta dupa o analiza prealabila a situatiei.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns