Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Lubenitarii nemultumiti de decizia Consiliului Local au luat cu asalt Primaria

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ei protesteaza impotriva hotararii prin care se interzice vanzarea pepenilor in alte locatii situate in afara pietelor amenajate din municipiu

[slideshow id=3889]

In jur de 20 de comercianti de pepeni s-au strans miercuri dimineata in holul Primariei Baia Mare pentru a protesta impotriva Hotararii Consiliului Local prin care se interzice vanzarea in alte locatii situate in afara pietelor amenajate din municipiu. Hotararea a intrat in vigoare pe 27 iunie, dar comerciantii au continuat sa-si desfasoare activitatea si dupa aceasta data. Numai ca echipele de control ale primariei au trecut la verificarea lor si, pentru ca se situau in afara legii, le-au aplicat mai multe amenzi. Unii dintre ei au fost amendati chiar de doua ori cu cate 1.000 de lei.

Proiectul de hotarare a fost initiat si promovat de consilierii liberali, nemultumiti de faptul ca viceprimarul Mircea Dolha a acordat mai multe autorizatii pentru locatii unde sa se comercializeze pepenii, altele decat in incinta pietelor agroalimentare. Protestatarii au amenintat ca vor da Primaria in judecata, deoarece consilierii locali au anulat abuziv autorizatiile valabile pana la finalul acestui sezon. Ei au spus ca exista o decizie a subprefectului Dorin Buda din care ar reiesi ca sunt in deplina legalitate. Dar, asa cum se intampla de fiecare data, lubenitarii s-au razvratit exact impotriva celui care le-a dat autorizatiile si care s-a opus proiectului de hotarare initiat de consilierii PNL, in frunte cu liderul de grup, Cristian Niculescu Tagarlas. Protestatarii au tabarat pe viceprimarul Dolha si situatia putea degenera in orice moment. Mai ales dupa ce Vasile Vlasin, consilier local PDL, a intrat in grupul pepenarilor sustinandu-i mai abitir decat o faceau ei. Culmea e ca Vlasin cunostea foarte bine ceea ce s-a intamplat la respectiva sedinta de CL, dar nu a scapat ocazia sa-l acuze pe Dolha exact de ceea ce n-a facut. Vlasin stie ca HCL a intrat in vigoare si executivul trebuie sa o puna in aplicare.

Se cauta o solutie de compromis

Facand pe avocatul lubenitarilor, Vlasin le-a spus acestora cum sa actioneze pentru a castiga batalia cu Primaria. Mai corect ar fi fost daca ar fi spus ca vinovat de toata tarasenia este CL, nu executivul. S-a ajuns la violente verbale intre Dolha si Vlasin, dar problema a ramas tot pe umerii lui Dolha. A fost sunat consilierul Tagarlas sa vina si sa le explice oamenilor de ce a trebuit sa fie luata aceasta decizie in plin sezon si nu se putea astepta inca doua luni, ca sigur n-ar fi fost gaura in cer. Mai ales ca nu s-a intamplat nimic nici in anii trecuti, cand primaria era tot liberala.

De obicei, astfel de masuri se iau cu cateva luni inainte, nicidecum in timpul sezonului. Dupa ce oamenii au facut contracte cu producatorii, cu transportatorii, au investit bani (unii de imprumut), au obtinut autorizatii. Nu-i usor sa-ti faci un plan de afaceri si totul sa se naruie in cateva zile. Normal ca e nevoie de instituirea unor reguli ferme pentru un comert civilizat in Baia Mare. Toti trebuie sa dorim asta. Dar aceste masuri trebuie luate cu intelepciune, nicidecum instinctual, pompieristic, functie de anumite interese politice de moment ale unei grupari. Conflictul nu s-a stins.

Mircea Dolha: “Am ajuns la o intelegere cu ei. Sunt 13 persoane care au fost amendate cu cate 1.000 de lei fiecare, din care trei de doua ori. O parte dintre comercianti au renuntat si au plecat din Baia Mare. Vom incerca maine (joi) sa gasim o solutie legala pentru anularea amenzilor. In data de 15 iulie se va tine sedinta ordinara a Consiliului Local. Voi propune prelungirea perioadei de intrare in vigoare a HCL pana in luna septembrie. Mai sunt doar doua luni din acest sezon, nu-i capat de tara daca vor mai sta in acest interval de timp in locatiile stabilite. Nu cred ca-i moral sa-i alungam in plin sezon, sa-i vaduvim de un venit pe care familiile lor s-au bazat in aceasta vara. Vom vedea daca vom si reusi”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns