Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Canicula ii obliga pe angajatori sa asigure conditii speciale la locul de munca

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ele se instituie doar daca temperatura aerului depaseste 37 de grade Celsius

[singlepic id=12486 w=320 h=240 float=]

Avand in vedere prognoza meteorologica pentru urmatoarea perioada, cand sunt asteptate sa se inregistreze temperaturi foarte ridicate, angajatorii  din sectorul privat dar si din cel public sunt obligati sa ia masuri pentru asigurarea microclimatului la locul de munca. Ele se instituie doar daca temperatura aerului depaseste 37 de grade Celsius. Masurile pentru asigurarea conditiilor de microclimat la locul de munca vor fi stabilite de catre angajator, impreuna cu reprezentantii sindicatelor sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor. In aceste perioade cu temperaturi ridicate extreme, pentru ameliorarea conditiilor de munca si pentru mentinerea starii de sanatate a angajatilor, angajatorii trebuie sa asigure urmatoarele masuri minimale: reducerea activitatii si ritmului activitatilor fizice, asigurarea ventilatiei la locul de munca, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioade de repaus in locuri umbrite, cu curenti de aer, asigurarea apei minerale adecvate, cate 2 – 4 litri/persoana/schimb, asigurarea echipamentului individual de protectie, asigurarea de dusuri”, ne-a informat Mircea Onea, purtator de cuvant al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Maramures. Toate aceste masuri sunt stabilite in O.U.G. nr. 99/2000 iar angajatorii care nu pot asigura aceste conditii vor fi nevoiti sa reduca durata zilei de lucru. Ei pot opta si pentru esalonarea pe doua perioade a zilei de lucru, pana la ora 11,00 si dupa ora 17,00, intreruperea colectiva a lucrului cu asigurarea continuitatii activitatii in locuri in care aceasta nu poate fi intrerupta.

Patronii pot fi amendati cu sume cuprinse intre 1.500 si 2.500 lei

Pentru prevenirea unor imbolnaviri determinate de lucrul in conditii de temperaturi extreme angajatorul trebuie sa supuna personalul la un

examen medical la angajare si unui control medical periodic. Aceasta, pentru urmarirea depistarii precoce a contraindicatiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scazute. Tot angajatorului ii revine obligatia  asigurarii primului ajutor si transportului la cea mai apropiata unitate sanitara a persoanelor afectate. El poate dispune, in masura posibilitatilor, trecerea persoanelor cu afectiuni sau a celor care au contradictii privind temperaturile extreme in alte locuri de munca. Pentru angajatii cu probleme de acest gen se poate reduce programul de munca.  “In situatia in care angajatorii nu iau masurile de prevenire a unor imbolnaviri determinate de munca in conditii de temperaturi extreme, pot fi sanctionati contraventional cu amenzi cuprinse intre 1500 si 2500 lei”, a precizat Mircea Onea. El a mai spus ca in perioada urmatoare Inspectoratul Teritorial de Munca Maramures va monitoriza aplicarea de catre angajatori a prevederilor legislatiei in domeniu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Cart