Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Delimitări între liderii opoziţiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Schimbul de replici, uneori acide, dintre liderii liberali şi social-democraţi a fost declanşat de presupusa moţiune de cenzură aflată în intenţiile politice ale PSD pentru la toamnă. De asemenea, un alt motiv de controversă l-a constituit distanţarea PSD faţă de gruparea liberală. Cauzele acesteia le găsim în speranţele social-democraţilor de a guverna singuri după alegerile anticipate, şi ele presupuse, sau după alegerile legislative din anul 2012.
Victor Ponta şi ceilalţi lideri ai partidului îşi croiesc strategiile etapelor viitoare după situaţia oferită de sondajele de opinie. Şi PDL, dar şi Traian Băsescu sunt în cădere ca urmare a unor măsuri nepopulare şi a unor defecţiuni `n actul guvernării. Cum ei presupun că această cădere în opţiunile electoratului va continua, se văd de pe acum câştigători în alegeri.
Dincolo, în tabăra liberală, liderii îşi precizează diferenţele dintre PNL şi PSD. PNL un partid de dreapta cu o ideologie desigur diferită de a cea social-democrată, are nenumărate argumente împotriva social-democraţilor. Acestea aleargă de la lipsa de reformă în PSD, la Ion Iliescu. Nici în prezent când partidul este condus de Victor Ponta, liberalii nu găsesc la social-democraţi un alt discurs decât cel de dinainte, din anii 2000-2004, după cum reiese din context, anii cei mai tulburi pentru Crin Antonescu.
Dar, în acelaşi timp, liberalii refuză şi o eventuală apropiere de PDL. Dacă democrat-liberalii vor scădea în opţiunile electoratului şi ajung la cifra dramatică de şase-şapte procente, da, atunci s-ar putea discuta despre o alianţă. Procentul mic ar determina o „revoluţie” radicală în PDL, iar reconstrucţia vechii alianţe ar deveni posibilă. Se poate deduce de aici, că în acest caz, al unei  „revoluţii”, Traian Băsescu va fi înlăturat şi acest partid ar fi compatibil cu PNL.
Nici asupra moţiunii de cenzură cele două grupări, PSD şi PNL nu se înţeleg. PSD este decis să o depună, indiferent câţi semnatari se vor găsi. PNL o acceptă şi o votează doar dacă sunt clarificate etapele următoare, de după trecerea moţiunii. Doar pentru un exerciţiu retoric, liberalii nu se deranjează.
Şi într-adevăr, trebuie să le dăm dreptate. Constituţia îi permite preşedintelui să propună un alt premier şi preşedintele va numi unul tot din zona democrat-liberală. Are de asemenea posibilitatea, în cazul unui nou eşec, să menţină un guvern PDL până îşi încheie el mandatul. Şi Victor Ponta, şi Crin Antonescu speră ca o majoritate parlamentară zdrobitoare şi o nouă construcţie politică să-l determine pe Traian Băsescu să-i aducă la guvernare.
Dar cărţile nu sunt în mâna lor, ele sunt manevrate de şeful statului. Guvernul Boc va cădea dacă evenimentul este elaborat de Traian Băsescu. Şi o va face numai dacă vrea să reactiveze imaginea sa şi a PDL.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns