Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Poezia laserului, plasmei si radiatiei

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

O discutie ad-hoc cu vicepresedintele Academiei Romane, Valentin I. Vlad

[slideshow id=4307]

Cu ocazia Simpozionului National de Cultura si Civilizatie de la Salistea de Sus, am avut onoarea sa stau de vorba cu profesor dr. Valentin I. Vlad, cercetator stiintific la institutul National pentru Fizica Laserelor, Plasmei si Radiatiei din Bucuresti, noul vicepresedintre al Academiei Romane. Timp de peste o ora, profesori universitari, doctoranzi, istorici au ascultat ca pe o poezie stiintifica date despre misterele atat de fascinante ale unor aspecte ale fizicii actuale> insotite de filme, planse, lasere si alte instrumente de ultima ora, privind plasma, radiatia si desigur, laserele.

– Stimate domnule academician, marturisesc ca, pentru prima oara aud atatea lucruri din lumea nevazuta a nanometriei fascinante, un domeniu cu adevarat nou si mai putin cunoscut pentru profani, care va schimba fata lumii prin implicatiile sale tehnice in viitor.

– Fizica Laserelor, Plasmei si a Radiatiei este o disciplina relativ noua si nu prea. Noua, pentru ca abia acum lumea de nespecialitate face cunostinta cu ea insasi prin aplicarea acesteia intr-o diversitate de domenii, de la zboruri spatiale la operatii chirurgicale. O fizica ce va schimba la modul benefic omenirea.

– Va trageti din arealul Vaii Izei, lucru care ne bucura mai ales ca ati fost ales nu demult vicepresedinte al celui mai inalt for stiintific, Academia…

– Eu m-am nascut in Bucuresti, dar i-am auzit de multe ori pe bunici si parinti ca se trag din Maramures. Am vrut sa-mi cunosc obarsia, motiv de a da curs invitatiei facute de cunostinte, care sunt si oameni de stiinta din partea locului.

– Cum ati ajuns sa lucrati intr-un domeniu aproape inaccesibil celor multi, ajungand sa fiti o somitate?

– M-au pasionat intotdeauna misterele fizicii, m-am dedicat acestora, publicand zeci de studii in tara si strainatate, fiind membru al unor foruri de prim rang< la Oxford, Standford, Paris, New York, Cairo, Tubigen, Viena, sau publicand in acele institute de cercetare performante, unde aplicarea unor idei poate fi verificata mai bine ca la noi in tara. Speram ca, in curand, si Romania sa intre in randul institutiilor de cercetare de prin rang. Potential stiintific exista.

– Nu insistam asupra unor probleme mult prea complicate din fizica laserelor, care e misterioasa ca taina poeziei majore. Cum vi s-a parut  un simpozion stiintific desfasurat intr-un simplu orasel?

– Toate lucrarile de istorie, etnologie, infrastructura au fost ca intr-o aula, datorita oamenilor care le-au sustinut. Coborand pe pamant am remarcat o lucrare a inginerului Mihai Iuga din Ministerul Transporturilor care cita printre altele, o sintagma foarte actuala a unui profesor< “Zice lumea< suntem prea saraci ca sa avem drumuri si autostrazi. Ar trebui spus< fiindca n-avem drumuri si autostrazi suntem prea saraci”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns