Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

580 de maramureseni si-au depus declaratii la AJOFM

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale revine platitorului de venit

[slideshow id=4464]

Conducerea Agentiei Judetene de Ocupare a Fortei de Munca Maramures a organizat o conferinta de presa pentru a puncta ultimele modificari aduse OUG nr. 58/2010. “Pentru a adopa in timp util prevederile ordonantei OUG 58/2010 si evitarea disfunctionalitatilor in privinta colectarii contributiilor la bugetul statului, miercuri Guvernul a adoptat o noua modificare a Codului Fiscal. Aceasta aduce clarificarile necesare si astfel cred eu ca ajungem pe firul logic al platilor privind contributiile”, a precizat Oana Osanu, director executiv al AJOFM Maramures.

Dar sa vedem la ce s-a ajuns dupa modificarea modificarilor si a diverselor interpretari de pana acum. Proiectul de act normativ vizeaza persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, din drepturi de autor si sau in baza unor conventii sau contracte civile. Acestea sunt obligate la plata contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurare pentru somaj. Tot in ultimele reglementari sunt evidentiate si acele situatii in care sunt realizate veniturile de natura profesionala definite la articolul 7 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal. Astfel, pentru persoanele care in mod ocazional realizeaza pe langa  veniturile  de natura salariala si venituri de natura profesionala (drepturi de autor) nu datoreaza contributii individuale si pentru aceste venituri de natura profesuinala.

Ce categorii datoreaza contributii individuale?

Oana Osanu a subliniat ca persoanele care in mod ocazional realizeaza exclusiv venituri de natura profesionala (drepturi de autor) datoreaza contributii individuale. ~n acesta situatie baza de calcul lunara nu poate depasi de cinci ori salariul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat. De asemenea, persoanele care realizeaza in mod regulat si exclusiv venituri de natura profesionala (drepturi de autor) datoreaza si ele contributiile. In acest context este definita si notiunea de venituri realizate in mod ocazional, acestea fiind sume realizate in mod ocazional ca urmare a desfasurarii unei activitati, in mod sporadic, fara a avea un caracter de regularitate. Directorul AJOFM Maramures a mai subliniat ca obligatia declararii, calcularii, retinerii si platii contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj, corespunzatoare veniturilor de natura profesionala revine platitorului de venit. “Pana acum avem 580 de platitori in baza OG 58/2010 de la care am colectat doar 3.000 de lei, contributia fiind de doar 0,5% din venitul realizat”, a mai spus Oana Osanu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns