Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Niciodata nu e prea tarziu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Arestarea lui Sorin Ovidiu Vantu redeschide in mod cu totul ciudat o veche dezbatere asupra presei. Ca multi alti oameni de afaceri, mai mult sau mai putin controversati, si-a tras si SOV un trust de presa. S-a axat intai pe presa locala. A infiintat in jur de 10 ziare in special in Moldova si Transilvania pe vremea infloririi FNI. Trustul a dat faliment. De altfel nici nu mai avea nevoie de presa din moment ce afacerea FNI sucombase. Peste o vreme a cumparat un post de televiziune axat pe stiri. Realitatea TV s-a implicat in jocul politic la varf cu toata forta. Cei mai influenti oameni de presa si intelectuali angajati au devenit colaboratori permanenti.
Traian Basescu a fost sustinut in campania din 2004, insa postul s-a reorientat dupa ruperea Aliantei DA.
Televiziunea lui Vantu a jucat un rol important si la alegerile prezidentiale din 2009, insa nu si-a atins scopul propus, acela de a-l schimba pe Basescu. Invocand figura sinistra a mogulului din spatele campaniilor anti-PDL, Traian Basescu a intors in favoarea lui criticile de la Realitatea. Tot Vantu este cel care a contribuit masiv la infrangerea lui Mircea Geoana intalnindu-se cu el in miez de noapte, chiar inaintea confruntarii dintre candidatii prezidentiali. Fara indoiala Basescu l-a invins pe Geoana invocand intalnirea cu Vantu.
Prin prisma activitatii sale SOV este mai mult decat un individ misterios, mai mult decat un controversat om de afaceri. A fost numit diabolic, dar in realitate nu este decat un om implicat puternic in politica. Toate afacerile lui au avut si au in continuare legatura cu politicul. Jocul piramidal FNI l-a construit avand sustinere politica. De Justitie a scapat pentru ca a stiut profita de influenta lui asupra unor politicieni. Prin urmare nu este de mirare ca arestarea lui este puternic politizata. Ca in toate marile cazuri, presedintele este banuit ca s-ar afla in spatele actiunii. Dar exista macar o singura persoana din Romania care crede ca Sorin Ovidiu Vantu este nevinovat?
Deloc de neasteptat, este faptul ca diferitii comentatori sar in apararea mogulului arestat invocand lupta acestuia cu Traian Basescu. Presedintele are adversari directi care il ataca furibund si fara sa fie indemnati de cineva. De la ziaristi la politicieni sau fosti politicieni, de la oameni de afaceri implicati in politica, si-au facut un obicei din atacarea presedintelui. Exista un puternic curent anti-Basescu si dincolo de televiziunile mogulilor.
Distrugerea lui SOV nu va rezolva problemele din PDL. Nici Basescu nu va avea parte de mai putina critica daca va amuti Realitatea TV. Un alt mogul ii va lua locul lui Vantu, respectivul post de televiziune gazduind aceleasi voci anti-Basescu.
Atunci pe buna dreptate te intrebi care este rostul arestarii si care este morala intamplarii? In primul rand se face dreptate celor pagubiti de FNI, niciodata nefiind tarziu pentru aplicarea unei binemeritate pedepse. In al doilea rand se trage un foc de avertisment pentru cei cu o activitate asemanatoare, fie din domeniul ingineriilor financiare, fie din zona mass media.
Scoaterea din circulatie a unui patron media merita o analiza mai atenta. Cu toate pacatele patronului S. O. Vantu, trustul sau de presa s-a comportat ca o institutie media obisnuita, cu anumite devieri. Asta inseamna ca Realitatea TV va merge mai departe, chiar daca se va schimba structura actionarilor. Deci Traian Basescu nu are nimic de castigat.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns