Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Programul de lucru flexibil aduce beneficii atat angajatorilor, cat si lucratorilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Maramuresenii agreeaza ideea jobului cu timp de lucru partial

[slideshow id=4991]

Desi la noi contractele de munca cu timp partial nu prea sunt agreate de salariati, conditiile de lucru flexibile sunt utile atat angajatorilor, cat si angajatilor, potrivit unui studiu al Comisiei Europene. Flexibilitatea duratei timpului de lucru este mai raspandita in Europa de Nord si de Vest, in timp ce in Ungaria, Republica Ceha, Estonia, Bulgaria, Slovacia, Slovenia si Romania, predomina traditionalul program de 40 de ore de lucru.

Tari precum Danemarca, Suedia, Germania, Finlanda si Norvegia inregistreaza performante relativ ridicate in ceea ce priveste organizarea flexibila, putin peste jumatate din totalul lucratorilor utilizand un anumit tip de flexibilitate in ceea ce priveste orele lor de lucru, ne-a infomat Margareta Capalnean, coordonatorul Centrului Europe Direct Maramures. Ea subliniaza ca un program de lucru mai individualizat are un efect pozitiv asupra ratei de ocupare ale fortei de munca feminine si ii poate ajuta pe angajati sa gaseasca un echilibru intre munca si viata privata.

Lucrul cu fractiune de norma ar trebui promovat in randul mamelor

Din pacate, lucrul cu fractiune de norma (in care femeile sunt predominante) se concentreaza in continuare in sectoarele slab remunerate, cu oportunitati de cariera si de formare scazute.

Lucrul cu fractiune de norma este folosit din ce in ce mai mult pentru a promova imbatranirea activa. Insa el poate fi folosit si de tinerii care urmeaza studii superioare, putand astfel sa se intretina in mare parte singuri. El ar trebui promovat si in randul mamelor, pentru ca acestea sa poata sa-si concentreze mai mult atentia asupra familiei, in primul rand asupra cresterii si ingrijirii copiilor. Desi la noi serviciul cu timp partial este putin intalnit, maramuresenii agreeaza in mare parte astfel de oferte.

“As accepta un job cu timp de munca partial. Aceasta pentru ca as acumula experienta si as face un ban”, ne-a declarat Delia Marc, studenta. “Sunt somer si m-as angaja si pentru mai putin de opt ore pe zi, pentru ca orice serviciu e binevenit in conditii de criza”, a spus un alt baimarean. “Nu mi-ar conveni sa lucrez cu un program redus de lucru pentru ca si asa castig slab, dar daca as fi platit la mai putine ore. Poate doar daca ar fi mai multe oferte de acest gen si ai putea lucra la doua locuri de munca in paralel”, a precizat un alt cetatean. Insa trebuie avut in vedere ca alternativa trebuie sa rezolve problema echilibrului intre flexibilitatea programului si asigurarea securitatii financiare a cetatenilor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns