Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Scriitor la ziar – Cate ceva despre presa maramureseana interbelica

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Presa cu tendintele ei de a obtine in final “Opinia Publica” apta a influenta tot ce misca intr-un anumit perimetru a functionat cu efervescenta si-n Maramuresul interbelic. Sigur ca deontologia profesionala s-a implatit cu dorinta de a realiza profit. Daca in amalgamul de aparitii uneori efemere se intrezareste lucrarea interbelica a zonei, in textele de atitudine transpun si umorile personale de dependenta de o anumita ideologie a celor care scriu la gazeta. Cred ca e important ca sa trecem in revista zonele acelei epoci pentru a vedea ca presa de tranzitie pe care o propun jurnalistii de azi nu s-a nascut pe teren sterp.

Astfel in zona Sighet in perioada 1927-1929 apare gazeta “Astra” ce-si schimba numele in “Astra Maramureseana” ca organ al despartamantului Astra Maramures. Gazeta e condusa de dr. Vasile Ilea si V. Bergheanu. Dupa o perioada ramanand la carma doar dr. Vasile Ilea. Amintim dintre colaboratorii gazetei pe< Ion Clopotel, Gheorghe Tulbure, C. Ionescu Olt, Ion Biltiu Dancus, Petre Lorin si N. Zuker. “Astra” si-a fixat ca proiect prezentarea vietii culturale neocolind varianta tematica a vietii socio-politice. O alta aparitie de prestigiu a fost< “Graiul Maramuresului” care a aparut incepand cu data de 1 martie a anului  1933 pana in luna august a anului 1940. Intelectualii care au initiat acest demers de presa au fost< Mihai Marina, Gheorghe Dancus, Iacob Derner, Artur Anderco, Ion Berinde, Petre Lenghel Izanu.

Pana la numarul 83 al acestei publicatii a aparut sub titulatura de “Organ al Asociatiei Presei din Maramures”. Din echipa de la “Graiul Maramuresului” se desprind Gheorghe Dancus care scoate pe piata< “Cronicul Maramuresului” incepand cu 19 ianuarie 1932. Intre anii 1929-1938 cu intermitente< “Actiunea maramureseana” avandu-l ca redactor resposabil pe dr.V. Bel si apoi pe Petre Lenghel Izanu. “Actiunea maramureseana” a fost o publicatie de propaganda national-taranista. Intre anii 1930-1938, sub conducerea prot. Tanase Pusca, apare “Tara Voievozilor” o gazeta care se autointitula< nationala, culturala si economica.

Cam asa evolua presa interbelica in zona Sighet. Nici la Baia Mare lucrurile nu stateau mai rau. In 30 decembrie anul 1918 apare “Renasterea” urmata in anul 1920 de “Curierul de Vest” sub conducerea lui Ioan Rodina – un militar intors invalid de pe front. Teofil Dragos scoate in anul 1938 ziarul “Baia Mare” care a militat pentru educatia politica a cetatenilor. Se remarca intre colaboratori jurnalisti ca< Aurel Nistor, A. Cotutiu, Augustin Iuga, Augustin Dragos. La 16 septembrie anul 1936, Gheorghe Crisan scoate ziarul “Cronica”. Ziarul depaseste ambitia de a fi o publicatie de senzatie devenind< “cronicarul migalos al tuturor evenimentelor vrednice de remarcat”. La “Cronica” intalnim colaboratori ca< Petre Dulfu si Ion Siugariu. Peisajul acesta mediatic extrem de divers e mai mult decat linistitor pentru mass-media de azi. Traditia unei prerse puternice si diverse din interbelic nu face decat sa-i oblige pe jurnalistii de azi la o maxima profesionalizare. Mass-media din Maramures are o puternica traditie ce se continua si azi.

Marian Ilea

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns