Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Doar 5% dintre tinerii maramureseni, luati in evidenta Centrului Militar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Neprezentarea in termen de sase luni de la implinirea varstei de 18 ani constituie contraventie

[slideshow id=5258]

Desi a devenit obligatoriu, tinerii nu se prezinta la Centrul Militar pentru a fi luati in evidenta. Din cei aproape 4.000 de tineri care implinesc varsta de 18 ani anul acesta doar 200 s-au conformat acestor prevederi.

Recent au aparut modificari ale Legii 395/2005 privind suspendarea pe timp de pace a serviciului militar obligatoriu si trecerea la serviciul militar pe baza de voluntariat. Suspendarea executarii serviciului obligatoriu in calitate de militar in termen si militar cu termen redus s-a aplicat de la 1 ianuarie 2007. Totusi, legea stipuleaza ca pe durata starii de razboi, a starii de mobilizare si pe timp de asediu serviciul militar devine obligatoriu. Ultima incorporare a recrutilor pentru militari in termen a fost in octombrie 2006, iar pentru militari in termen redus iunie 2006, ne-a informat colonel Gavril Costin, comandantul Centrului Militar Judetean Maramures. El a spus ca, desi serviciul miliar nu mai este obligatoriu, tinerii care au implinit varsta de 18 ani trebuie sa se prezinte la Centrul Militar, dar numai pentru luarea in evidenta, consemnarea optiunii privind modalitatea de indeplinire a indatoririlor militare in situatiile prevazute de lege si inmanarea adeverintei de recrutare. Insa pentru ca legea veche nu prevederea sanctiuni in caz ca era ignorata, recent ea a fost modificata. Astfel, la finele lunii trecute, a fost publicata in Monitorul Oficial Legea 223/2010 care prevede sanctiuni pentru cei care nu se prezinta la centrele militare.

Operatiunea de luare in evidenta nu dureaza mai mult de cinci minute

“Neprezentarea cetatenilor la centrele militare in termen de sase luni de la implinirea varstei de 18 ani constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda intre 100 si 300 de lei”, a spus colonel Gavril Costin. El a spus ca din cei aproape 4.000 de tineri maramureseni care au implinit anul acesta 18 ani doar 200 s-au prezentat la  Centrului Militar Judetean. Tinerii nu primesc instiintare acasa, ei trebuie sa cunoasca legea si sa o respecte, a mai adaugat interlocutorul.

Procedura este simpla si nu dureaza mai mult de cinci minute. Tinerii trebuie sa se prezinte la CMJ cu buletinul, completeaza o fisa si li se elibereaza adeverinta. Nu se fac vizite medicale si nici nu sunt supusi testelor psihologice, ci se aplica strict procedura de luare in evidenta a tinerilor. Multi s-au speriat spunand “de ce sa merg daca armate nu e obligatorie” si probabil de aceea numarul celor care se prezinta la CJM este mic”, a adaugat interlocutorul. Asa ca aviz amatorilor. Nu uitati sa treceti pe la Centrul Militar (strada Turnului nr. 1) daca nu vreti sa va treziti cu o amenda. Timp inca mai este, dar nu amanati!

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns