Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Deputatul Catalin Chereches vine in sprijinul baimarenilor din cartierele uitate de autoritati

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“In Firiza trebuie realizari, nu doar promisiuni si minciuni”

[slideshow id=5541]

Obligatiile omului politic in raport cu comunitatea pe care o reprezinta sunt ascultarea si rezolvarea problemelor acesteia. Deputatul maramuresean Catalin Chereches pune acest lucru in practica zi de zi, intalnindu-se cu baimarenii in cartierele municipiului ori la cabinetul parlamentar.

De-a lungul timpului, deputatul Catalin Chereches a avut numeroase intalniri cu baimarenii care locuiesc in cartierul Firiza. Nemultumirile acestora sunt multe, dar totodata justificate, prin lipsa de implicare a autoritatilor in ceea ce-i priveste. “Oamenii acestia au fost mintiti destul de catre autoritatile locale. Li s-a promis fel de fel de lucruri, dar nimic nu s-a realizat. Cel mai bun exemplu este constructia Caminului Cultural, o investitie promisa de primarie vreme de zece ani. Eu le-am promis acest lucru in 2008, iar anul trecut s-a si facut inaugurarea. Pot sa ma declar multumit de colaborarea cu Primaria Baia Mare, in parteneriat cu care am realizat Caminul de la Firiza”, a punctat Catalin Chereches.

Apa si canalizare, un vis ce trebuie sa devina realitate

Acesti baimareni locuiesc la cateva sute de metri de Lacul de acumulare de la Firiza, sursa de apa potabila a intregului oras, dar la robinetul lor nu curge apa potabila. Zeci de familii sunt nevoite sa se alimenteze cu apa scoasa cu galetile din fantana din curte, mai ceva ca si in Evul Mediu.

“Firizenii sunt pacaliti an de an ca vor beneficia de canalizare si apa curenta. De aceste investitii se leaga si altele, la fel de importante, cum ar fi asfaltarea strazilor din cartier. Si, uite asa, se ajunge ca, intr-un cartier locuit de sute de familii de baimarenii, municipalitatea sa nu faca nimic de ani buni. Lucrarile la reteaua de apa si la cea de canalizare pentru Firiza nu mai trebuie intarziate! Autoritatile locale nu mai trebuie sa ii trateze pe acesti oameni ca pe niste cetateni de rangul trei”, a mai adaugat Catalin Chereches.

Autobuzul nr. 18 trebuie sa mearga pana la Gara

Nemultumirile baimarenilor ce locuiesc in cartierul Firiza sunt multe, dar oarecum justificate, daca analizam munca depusa de cei responsabili, Primarie, Consiliu Local sau cel Judetean, in ceea ce-i priveste. Drumul judetean ce leaga cartierul de centrul municipiului arata jalnic, autobuzele circula rar si doar pana la statia de la IMMUM, pensionarii si tinerii nu au un loc unde sa isi petreaca timpul liber, iar ambulanta ajunge in 20 de minute, in cel mai bun caz, la Firiza.

“Cartierul Firiza este unul cu probleme. Dar asta nu pentru ca locuitorii de aici sunt diferiti de cei din centrul Baii Mari. Dimpotriva, ei sunt extrem de rabdatori. Municipalitatea are o viteza de reactie extrem de intarziata la nevoile de aici. Este inacceptabil ca drumul ce leaga cartierul Firiza de Ferneziu sa arate asa. Situatia este la fel in fiecare primavara, de ani in sir. Eu ii invit pe cei responsabili din Consiliul Judetean Maramures sa trateze cu maxima seriozitate situatia acestui drum, pe care il au in gestiune. Daca nu, exista solutia trecerii lui in patrimoniul local, ca apoi sa fie reabilitat. In ceea ce priveste transportul in comun, lucrurile sunt sau ar trebui sa fie simple. Linia 18, de la URBIS, ce leaga Firiza de Baia Mare, trebuie modificata, iar autobuzul sa mearga pana la Gara. Aici membrii Consiliului Local trebuie sa se impuna, sa lase la o parte lupta politica ce ii macina si sa ia decizii in favoarea comunitatii ce i-a trimis acolo”, a precizat deputatul.

An de an Firiza este lovita de inundatii

Cetatenii i-au mai spus deputatului maramuresean si de problema intarzierii cu care ajunge ambulanta la cazurile din Firiza si faptul ca in cartierul lor nu exista o farmacie. Cei mai vocali participanti la intalnirea de la Firiza au fost insa batranii. Acestia s-au declarat nemultumiti de tergiversarea dosarelor de despagubire si retrocedare a fostilor proprietari ce aveau terenuri sau case pe locul unde acum este lacul de acumulare. “Este incredibil modul in care sunt tratati acesti oameni. Vorbim de zeci de familii care in anii ´60 au fost scosi din casele lor, de pe pamanturile lor pentru a construi Barajul de la Firiza si care acum sunt pusi pe drumuri de ani de zile”, a precizat Catalin Chereches. Dupa ce a stat de vorba cu fiecare locuitor al cartierului prezent la intalnire, deputatul maramuresean a dorit sa stie care este situatia malurilor raului ce strabate cartierul. “Stiu ca aici an de an sunt probleme cu inundatiile. Si acum inca mai vin oameni la cabinetul meu parlamentar cu plangeri ca raul Firiza erodeaza in voie, distrugand proprietati si apropiindu-se periculos de casele lor. Acolo trebuie o investitie masiva a celor de la SGA in consolidarea malurilor raului”, a conchis deputatul. Acesta a mai precizat ca in cartierul Firiza este imperativa constructia unui club al pensionarilor si a unui teren de sport.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns