Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Medicii de familie sunt total nemultumiti de contractul cadru pe 2011-2012

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ei vor intocmi un manifest de protest care va fi inaintat Ministerului Sanatatii

[slideshow id=5623]

La finele saptamanii trecute, medicii de familie din judetul nostru s-au intalnit pentru a analiza cu atentie prevederile contractului cadru pe anul 2011-2012. Acestia sustin ca au foarte multe nemultumiri legate de acest act normativ, asa ca toate vor fi cuprinse intr-un manifest de protest care va fi inaintat catre Ministerul Sanatatii, respectiv Casa Nationala de Asigurari de Sanatate.

Dupa ce isi termina treaba la cabinete, medicii de familie trebuie sa lucreze in centrele de permanenta. Nestiind care vor fi fondurile alocate pentru 2011-2012, ei sustin ca nu pot accepta ca bugetul de medicamente compensate si gratuite sa fie plasat in “ograda” lor. Acestea sunt doar o parte dintre nemultumirile care ii pun pe jar pe medicii de familie.

“Neavand o sustinere financiara, nu stim cum ne vom descurca, avand in vedere ca se doreste a fi un contract multianual. Bugetul pentru medicamentele compensate si gratuite ne streseaza si ne creeaza un disconfort in ceea ce priveste relatia cu pacientii. Poate exista risc de malpraxis din aceasta cauza, din tendinta medicului de a intinde de acel buget cat poate pentru a ajunge lunar la toti bolnavii. Exista riscul sa scriem medicamentele cele mai ieftine si nu intotdauna cele mai bune pentru pacient. La un moment dat, banii se termina si nu poti sa mai prescrii aceste medicamente”, spune dr. Gheorghe Lascu, vicepresedinte al Socetatii Generale a Medicilor de Familie si presedinte al filialei Maramures.

In prezent au servicii invalidate

O alta nemultumire este legata si de decontarea serviciilor si “per capita”.

“Atata timp cat nu ai cardul de asigurat la dispozitie nu poti sa faci o evaluare a numarului de asigurati din tara. Modul de repartizare a acestor decontari este periculos pentru existenta cabinetelor noastre. Capitatia asigura baza in momentul de fata. De acolo se platesc utilitatile, personalul etc. Se doreste cresterea ponderii serviciilor, dar acest lucru se poate face doar dupa introducerea cardului de sanatate. In momentul de fata avem multe servicii care sunt invalidate pentru ca nu functioneaza cum trebuie Sistemul Informatic Unic Integrat. Ne vom trezi ca vom face servicii care pana la urma ne vor fi noua imputate”, a mai adaugat dr. Lascu.

In ceea ce priveste centrele de permanenta, medicii de familie sustin ca nu sunt de acord sa fie obligati sa lucreze in centrele de permanenta, avand in vedere ca la ora actuala acestea nu sunt organizate cum trebuie si nici dotate corespunzator. “Este pacat ca aceste centre de permanenta nu sunt in orase. Avem contract cu CAS Maramures pe un anumit interval dupa care trebuie sa decid singur, nu sa fiu obligat, daca doresc sa mai lucrez si in alta parte sau nu”, mai spune interlocutorul nostru.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns