Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Masa rotunda pe tema Zilei Mondiale a Zonelor Umede

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

In Maramures exista 52 de arii naturale protejate

[slideshow id=5721]

Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Maramures a organizat o masa rotunda pe tema Zilei Mondiale a Zonelor Umede, marcata in fiecare an la data de 2 februarie. Au participat specialisti ai APM, Sistemului de Gospodarire a Apelor Maramures, reprezentanti ai organizatiilor neguvernametale, profesori, elevi.

Gheorghe Voinescu, sef Birou Deseuri si Arii Protejate in cadrul APM Maramures a subliniat ca se implinesc 40 de ani de la semnarea Conventiei de la Ramsar, Iran, cand s-a decis ca data de 2 februarie sa fie declarata Ziua Mondiala a Zonelor Umede. El a mai precizat ca in acest an Natiunile Unite au declarat anul 2011 ca Anul International al Padurilor si de aceea intalnirea are ca slogan “Paduri pentru apa si zone umede”. Au vorbit despre semnificatia evenimentului Bianca Pasca si Irina Smical, consilieri APM Maramures. “Nu ne putem descurca fara paduri, fie ca este vorba de paduri propriu-zise fie de zone umede impadurite, avand in vedere rolurile pe care le au in viata noastra. perderea si degradarea padurilor inseamna peirderea si degradarea zonelor umede. Zonele umede reprezinta habitate unde apa are rol primordial. In acelasi timp, apa dulce, vitala pentru intreaga viata a omului, depinde de existenta padurilor. Astfel, o crestere a suprafetei padurilor ar asigura o imbunatatire a calitati apei dulci”, a subliniat Binaca Pasca.

La discutii au participat si elevi

Alexandra Jurje, presedintele Cosiliului Judetean al Elevilor, a vorbit despre proiectele ecologice. Elevele Scolii nr. 1 Baia Sprie, Cristina Fat si Alina Dacher, indrumate de profesor Marcela Muntean, au prezentat lucrarea “Intoarcere in natura”. Un material despre Depresiunea Maramuresului au sustinut elevii Viorel Filip si Adrian Hidegcuti, avandu-i ca si coordonatori pe profesorii Mihaela Chis, Valeria Mic si Gabriale Kato. Ultima lucrare a fost expusa de Vladiana Hotea de la Colegiul National Gheorghe Sincai. De subliniat ca in Maramures exista 52 de arii naturale protejate, dintre care 36 de interes national, 10 de interes comunitar (situri Natura 2000) si sase de interes local. Pe langa acestea, in anul 2010 s-au mai facut inca alte sapte propuneri de situri Natura 2000. Majoritatea ariilor naturale protejate detin in interiorul lor zone umede, sub diferite forme (ochiuri de apa, balti, mlastini, turbarii, lacuri glaciare, iezere) printre care amintim Parcul National Muntii Rodnei, Lacul Albasrtu, Lacul Morarenilor, Mlastina Poiana Brazilor, Turbaria Vlaschinescu, Turbaria Taul Negru, etc.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns