Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Incercari timide in USL Maramures pentru a intra in “pita”

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

PNL critica dur protocolul local dintre PSD si PRM

[slideshow id=5795]

Pe cat de repede s-a nascut Uniunea Social Liberala (USL), pe atat se intarzie intrarea acesteia in drepturi, mai cu seama in teritoriu. Exista inca destule judete unde liderii locali ai celor doua partide nu se impaca deloc cu ideea coabitarii si incearca tot felul de subterfugii in speranta ca pana la urma nu se va alege nimic din acest demers politic. In Maramures nu se inregistreaza prea multe nemultumiri, dar sa nu uitam, cele doua tabere n-au avut ce imparti deocamdata. De regula, certurile apar atunci cand se trece la proportionarea ciolanului.

La sfarsitul saptamanii trecute, liderii judeteni ai PSD si PNL au avut o prima intalnire dupa semnarea protocolului de infiintare a USL la nivel central. Din declaratiile celor doi secretari, Gabriel Zetea respectiv Gavril Ardusatan, USL si-a schitat planurile in privinta structurii de conducere la nivel judetean. Deocamdata s-a convenit ca uniunea sa fie condusa de catre zece persoane, cate cinci de la fiecare formatiune. Social-democratii vor face cinci nominalizari, iar liberalii si conservatorii vor trebui sa nominalizeze tot cinci persoane. Nu s-au stabilit numele celor care vor conduce USL, fiecare partid urmeaza sa faca lucrul acesta dupa ce vor fi consultate conducerile filialelor. Este de asteptat ca in aceasta saptamana sa aiba loc intalniri ale forurilor judetene ale celor trei partide, astfel incat pana la sfarsitul lunii USL sa aiba structura de conducere instalata. Nu va fi deloc usor, fiecare lider mai rasarit vrea sa intre in grupul celor zece, avand in vedere ca acesta va decide in mare parte configuratia viitoarelor liste de candidati in alegerile locale, dar si in cele parlamentare. Gabriel Zetea: “Conform protocolului Uniunii Social Liberale, discutiile legate de nominalizarile candidatilor pentru alegerile din anul 2012 nu vor avea loc decat dupa desfasurarea sondajelor de opinie din vara acestui an. In cadrul primei sedinte a USL s-a convenit asupra procedurilor privind luarea deciziilor pana la urmatoarele alegeri locale, precum si modalitatea de implementare a principiilor aliantei in cadrul tuturor organizatiilor locale din Maramures”.

Vadim face praf USL, iar in Baia Mare liderii se imbratiseaza

Ca de obicei, este greu de inteles comportarea din ultima perioada a PRM. Dupa ce la sfarsitul anului trecut a avut loc o apropiere vizibila fata de PSD (la nivelul Capitalei si in unele judete), aparitia USL l-a facut pe Corneliu Vadim Tudor sa atace furibund noua structura politica. Au fost iesiri necontrolate, marca Vadim, de o duritate excesiva, mai cu seama la adresa lui Crin Antonescu si Victor Ponta. Cu siguranta cei doi au stricat planurile “tribunului”, altfel nu se explica iesirile acestuia. Destul de ciudat, in Maramures, pe acest fundal, PSD si PRM au semnat un protocol de colaborare politica si sociala in vederea sprijinirii reciproce la alegerile locale si parlamentare din 2012, precum si la cele europarlamentare. Protocolul a fost semnat cu destul tam-tam la sediul judetean al PSD, de catre Mircea Ursache si Gavril Lazar, presedintii celor doua filiale. Sigur, asa cum era de asteptat de altfel, protocolul nu contine nimic in afara de baliverne politice de doi bani. Totul pus pe hartie intr-un limbaj de lemn, specific birourilor comunale ale organizatiilor defunctului PCR. Normal ca nimeni nu va tine seama de acest petic de hartie, el fiind uitat imediat dupa semnare. Un fapt banal, pueril si infantil din punct de vedere politic, care demonstreaza imaturitatea politica a maturului Mircea Ursache.

Liberalii maramureseni sunt surprinsi de atitudinea lui Ursache

Pentru ca numai un lider necopt la mintea politica poate semna un protocol de colaborare cu PRM, exact in perioada cand se discuta si se pun la punct detaliile privind colaborarea pe termen lung cu PNL. Mariajul cu un partid de stanga este principala acuza ce se aduce liderilor PNL, care fac eforturi deosebite sa-si linisteasca membrii si sa demonstreze ca formatiunea va ramane una de centru dreapta. Iar Ursache depune juramant de credinta ostenilor lui Vadim, fara sa se gandeasca cum vor privi colegii liberali un astfel de gest. :i, pana la urma, ce deservicii le aduce. Sa dam un singur exemplu. PNTCD s-a aratat dispus sa faca o alianta cu PNL dupa Congresul de unificare din luna martie, dar sigur se vor gandi inainte sa o faca, pentru ca nu doresc sa stea la aceeasi masa cu reprezentantii PRM, tovarasii de drum politic ai lui Mircea Ursache. Si uite asa, cu astfel de manevre puse la cale de veleitari politici, taranistii unificati se pot trezi in bratele primitoare ale PDL, care isi striga peste tot postura de singur reprezentant al dreptei romanesti. Un lider liberal local ne-a declarat< “In linii mari noi credem ca vom reusi sa colaboram cu social-democratii. Sunt probleme deosebite, antagonice chiar in unele localitati, pe care noi va trebui sa le armonizam, sa gasim cai de impacare si de intelegere. Din pacate, nici n-am plecat bine la drum si presedintele Ursache pune prima piedica angrenajului. Ne intrebam foarte serios daca in PSD Maramures nu exista si oameni care pricep ce se intampla acum pe scena politica si, mai ales, ce trebuie sa urmeze. Ne vom intalni si vom analiza ceea ce a facut PSD. Sigur vom cere ruperarea imediata a acestui protocol absolut inutil, din toate punctele de vedere. Daca ne-am dat mana si am hotarat una, atunci trebuie sa mergem impreuna pe acelasi drum, nicidecum pe poteci diferite, asa cum se pare ca vrea Ursache”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns