Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Practica invatata de la mama sa care, la randul ei, a mostenit-o din familie, doftoroaia Dochia din Oncesti pune oasele la loc

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ea are zilnic cel putin doi pacienti, dar spune ca meseria ei nu e rentabila

[slideshow id=6439]

Vracii moderni ai zilelor noastre se deosebesc putin de cei din trecut. Singura diferenta este, poate, felul in care ar privi comunitatea europeana o astfel de “meserie”. Morosenii, insa, sunt convinsi ca tratamentul pe care il face o “doftoroaie” nu poate fi decat benefic, in ciuda a ceea ce ar zice UE la o asftel de idee.

Dochia Dragus din Oncesti poate sa confirme asta. Femeia, ajunsa acum la aproape 70 de ani, spune ca de o viata “trage oasele la loc”, practica pe care a invatat-o de la mama sa care, la randul ei, a mostenit-o din familie. Ea are zilnic cel putin doi pacienti si nu se plange, cu toate ca, financiar, meseria ei nu si-a dovedit rentabiltiatea. “Io nu pot sa le cer bani. Nu le cer nimic, da’ imi mai lasa ei cat de o cafea”, spune femeia in timp ce face o demonstratie. “Io, cand vine la mine cineva ca-l doare mana ori piciorul, ii iau in mana glezna unde-i sclintit si il tot frec asa in mana pana il samtasc si apoi le tat rasucesc si trag de ele pana vine osu’ la loc”, explica ea.

Dochita, asa cum i se zice in sat, este cunoscuta in toata zona datorita practicii ei prin care repune oasele miscate la loc. Experienta ei i-a scapat pe unii de operatie, dar ea nu a scapat fara aventuri. Din cauza faptului ca operatiunea este una dureroasa, unul dintre clienti, pe care de altfel l-a si ajutat sa scape de operatie la genunchi, a lovit-o destul de zdravan in timp ce incerca sa-i fixeze oasele miscate. “Era unu’ din sat, un tanar, si o venit la mine ca il doare picioru’. Io’ cand am vrut sa i-l misc, l-o durut si cu celalalt picior mi-o dat una in piept, ca m-o si imburdat pa spate. Am zis ca io nu ma mai apropiu de el, sa marga la medic”, spune femeia. Apoi a mai povestit ca, dupa ce s-a prezentat la medic si a aflat ca trebuie sa suporte o operatie, tanarul a venit inapoi la ea. “O zis ca a sta cuminte si a indura. I-o trecut dintii prin perina, ase de tare l-o durut, da’ o rabdat si i l-am pus la loc. Si cand s-o dus inapoi la medic o zas ca nu mai trebe operat”, a mai povestit femeia. Dupa aceasta intamplare, femeii i-a mers vestea ca poate face adevarate minuni in cazul luxatiilor, iar sotul ei a fost cel care s-a bucurat cel mai mult si si-a amintit din tinerete< “Io am gasit-o la un capat de pod si am  adus-o acasa. Da’ mi-am luat doctorita”, spune el amuzat, facand referire la casa parintilor femeii, care era situata langa un pod.

Experienta si priceperea femeii i-a impresionat si pe unii medici, dupa cum povesteste chiar ea. “Unu’ o mers la medic in Sighet dupa ce i-am tras io’ oasele la loc si medicul l-o intrebat ca o fost la mine si el o zas ca da. Apoi o zis ca nu mai are ce-i face, ca-i bine”, mai spune ea mandra de performantele ei.

Oamenii mai apreciaza si azi astfel de indeletniciri, cu toate ca un risc exista in orice situatie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns