Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Din cauza lipsei de bani, Gradina Zoologica este in moarte clinica

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

[slideshow id=6459]

Autoritatile locale baimarene cauta in disperare solutii pentru a rezolva situatia Gradinii Zoologice din Baia Mare. Institutia urmeaza sa-si inchida portile in cel mai scurt timp dupa ce, in urma cu opt ani, a inceput un proces pentru retrocedarea terenului pe care functioneaza. Administratorul spune ca, in toti acesti ani, investitiile au fost practic imposibile, ceea ce a dus la degradarea bunurilor si a dotarilor. “Din pacate, de opt ani, de cand au inceput problemele cu terenul, nu am mai adus niciun animal, nu s-a mai putut face nicio investitie si asta se vede”, a spus Adin Miclaus. Pe de alta parte, acesta se gandeste la diferite solutii, luand ca exemplu modelul autoritatilor din Szeged, Ungaria, oras infratit cu Baia Mare.

“Si al ei a fost o problema asemanatoare si au mutat animalele pe o parcela mica de teren. La inceput aveau circa o jumatate de hectar, dar pe urma s-au tot extins si au ajuns sa se desfasoare pe cateva hectare. Daca am gasi si noi o parcela de teren mai mica, dar cu posibilitatea de a ne extinde ulterior, ar fi o solutie, pentru ca atunci costurile ar fi esalonate, nu ar fi necesari prea multi bani de la bun inceput”, a explicat el.

Proiect de finantare refuzat

Administratorul a facut referire la faptul ca, in urma cu un an, au incercat sa obtina o finantare pentru un proiect prin Ministerul Mediului, prin care Gradina Zoologica urma sa fie mutata pe un alt teren, dar toata mutarea ar fi costat undeva in jurul sumei de 4,5 milioane de euro. “Proiectul nu a fost aprobatl, pentru ca suma era foarte mare. Alte gradini zoologice din tara au primit bani, dar aveau nevoie doar de modernizari. In cazul nostru, suma a fost mai mare, pentru ca era necesara mutarea ei pe un alt teren si, prin urmare, costurile erau mult mai mari”, a mai explicat el. Cu toate acestea, conducerea unitatii spera ca in anul 2013 sa obtina o astfel de finantare.

“Deocamdata nu putem spune nimic concret, dar ne gandim ca in 2013 sa mai incercam sa obtinem o finantare europeana printr-un alt proiect”, a precizat Eleonora Ghete, sefa Serviciului Public Ambient Urban din cadrul Primariei Baia Mare, cea care are in administrare gradina zoologica. Astfel, pana atunci, autoritatile se gandesc la solutii alternative.

Centru de “supravietuire”

Una dintre posibilitatile pe care autoritatile le au la indemana este mutarea animalelor intr-un  centru de reabilitare si ingrijire. Solutia este una temporara si acolo animalele nu vor putea fi vizitate. Potrivit administratorului Adin Miclaus, exista deja un teren situat la marginea orasului, in zona noilor sere, insa aici spatiul nu va fi deschis vizitatorilor. Mai mult, acesta mai spune ca in centru vor ajunge doar animalele salbatice.

“Animale domestice nu vor ajunge in centru, pentru ca exista exemplare, dar cele salbatice vor putea fi ingrijite acolo. Practic, acolo doar vor fi hranite si ingrijite, dar nu vor putea fi vizitate”, a mai explicat administratorul. El a mai aratat ca o alta varianta ar fi ca animalele sa fie date in custodie altor gradini zoologice din tara, pana la gasirea unui teren adecvat pentru reinfiintarea uneia noi in Baia Mare. In ultima instanta se gandesc la instrainarea lor, insa cel putin, deocamdata, aceasta varianta iese din discutie.

“Au sunat deja din alte orase din tara ca le-ar cumpara, dar nu vrem sa le vindem. Le-am da, in cel mai rau caz, in custodie, pana am rezolva aici situatia. Ar fi pacat sa nu o putem salva”, a mai spus Adin Miclaus.

Zooparc cu traditie

Gradina Zoologica din Baia Mare are o traditie de peste 50 de ani. Eleonora Ghete a precizat ca nu se stie exact cand s-a infiintat. “Nu exista in arhive date despre data infiintarii, dar stim ca functioneaza din anii ‘50 in Baia Mare. Noi incercam si facem tot posibiliul sa o salvam, dar e nevoie de cateva milioane de euro. Sunt proiecte mari, pentru parcuri si parcuri zoologice, dar nu putem inca sa ne pronuntam”, a spus ea. Aici exista 28 de specii de animale, dintre care chiar unele pe cale de disparitie. Ghete a mai aratat ca institutia nu este una profitabila in acest moment, pentru ca veniturile acopera doar 30-40% din cheltuieli. Ea nu a putut preciza o suma lunara sau anuala a cheltuielilor, insa a aratat ca, cu o investitie buna, ar putea fi transformata intr-un  punct de mare atractie turistica.

Specii pe cale de disparitie

Adin Miclaus a aratat ca inchiderea gradinii ar fi o pierdere nu doar pentru copii, ci si pentru societate.

“O astfel de gradina are, in primul rand, un rol educativ, dar poate fi importanta chiar si pentru pastrarea biodiversitatii. Chiar daca pare un pic pretentios, noi avem aici o specie pe cale de disparitie, respectiv leul siberian. De asemenea, poate fi un punct turistic, deci nu doar copiii sunt cei care ar avea de pierdut”, a punctat el. De asemenea, a mai precizat ca o astfel de institutie ar putea fi importanta si pentru cercetare, insa acest lucru ar necesita investitii serioase.

Parinti si copii, nemultumiti

Parintii sunt de parere ca inchiderea acestei institutii i-ar priva pe cei mici de multe momente frumoase.

Jenica Sabau< “Ar fi bine sa fie cat mai multe animale. Candva, cand eram eu copil, era mult mai ingrijit aici si mult mai frumos. Eu am venit din Baia Sprie cu nepotelul sa vada animalele si cred ca e foarte rau ca se desfiinteaza”.

Anca Breban< “Ar trebui sa se faca ceva, sa aduca mai multe animale. E pacat ca se inchide. Eu mai merg cu copilul acolo si chiar imi pare rau ca nu se poate gasi o solutie pentru salvarea ei”.

Lenuta Pop< “Ori sa gaseasca un alt loc, ori sa investeasca acolo. E o atractie pentru copii, iar pentru adulti un loc de relaxare. In orice caz, daca o muta, ar trebui gasit un loc tot langa o padure. Poate noul primar se va implica mai mult”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns